Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verkiezingsfraude SP in Friese gemeente

29-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Stemmen_03.jpg
De SP heeft fraude gepleegd met de kandidatenlijst van de Friese gemeente Skasterlân voor de raadsverkiezingen in maart. Een woordvoerder van de gemeente zei vrijdag dat onder de kandidatenlijst een valse handtekening staat. De leden van de partij hebben gezegd zich nu terug te trekken uit de verkiezingen.
De kandidatenlijst moet door partijvoorzitter Jan Marijnissen worden ondertekend, omdat het een landelijke partij is. ,,Alleen Marijnissen is gemachtigd om zijn handtekening te zetten'', zegt de woordvoerder. Onder de kandidatenlijst stond wel de naam van Marijnissen, maar iemand anders had zijn handtekening gezet. ,,Een afschuwlijke situatie'', vindt burgemeester Bert Kuiper.
De zaak kwam aan het licht toen het landelijke partijbureau van de SP aan de bel trok. Het bureau zei verbaasd te zijn dat de SP in Skasterlân ook deelnam aan de verkiezingen. ,,Toen hebben we de handtekening van Marijnissen vergeleken met de handtekening die onder de lijst staat'', zegt de woordvoerder.
De gemeente zit nu in een lastig parket. ,,De lijst op zich is onherroepelijk'', zegt burgemeester Kuiper. ,,Dat betekent dat de SP niet meer van de stembiljetten af kan.'' Als mensen in de gemeente toch massaal op een SP-kandidaat stemmen, kan die persoon gewoon in de raad. ,,Dan sturen we diegene wel een brief dat we het niet op prijs stellen als die de raad ingaat.''
De burgemeester hoopt nu dat er een betere controle kan komen op de handtekeningen. ,,Eigenlijk zouden we een lijst met handtekeningen van alle gemachtigden van de partijen moeten hebben, zodat we ze meteen kunnen controleren.'' ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!