Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Verkeerslawaai verhoogt risico op beroerte'

26-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Snelweg_05.jpg
Langdurige blootstelling aan verkeerslawaai kan het risico op een beroerte verhogen. Met name 65-plussers lopen verhoogd risico. Dat blijkt uit een onderzoek dat woensdag in het tijdschrift European Heart Journal verschijnt.
Bij elke geluidstoename van 10 decibel, vanaf het moment dat er sprake is van verkeerslawaai, neemt het risico op een beroerte voor senioren met ongeveer 27 procent toe. Als de geluidsoverlast de barrière van 60 decibel overschrijdt, lijkt de kans op een beroerte nog verder toe te nemen. In Nederland is er in stedelijke gebieden vanaf 63 decibel sprake van verkeerslawaai en in landelijke gebieden ligt de drempel 10 decibel lager. Een gesprek wordt gemiddeld op 60 decibel gevoerd.
Hoofdonderzoeker Mette Sorensen waarschuwt voor voorbarige conclusies. ,,Het lijkt erop dat blootstelling aan verkeerslawaai het risico op een beroerte bij senioren verhoogt. Verkeerslawaai werd al eerder gekoppeld aan hoge bloeddruk en hartaanvallen. Maar dit is de eerste studie die verkeerslawaai en beroertes verbindt, daarom is meer onderzoek nodig voordat er stevige conclusies getrokken kunnen worden.''
De onderzoekers bestudeerden de medische en geografische gegevens van ruim 51.000 Denen. Ze woonden grotendeels in stedelijke gebieden en daardoor is de steekproef niet representatief voor de hele populatie. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!