Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Verkeerde informatie op dieetproducten

14 mei 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Weegschaal afvallen gewicht 930x520
Veel bedrijven geven nog steeds verkeerde informatie bij producten die je zou moeten eten bij het afvallen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekeek etiketten en websites van producten van 36 verschillende producenten. Slechts twee ondernemingen voldeden in hun informatie aan alle eisen.

Onjuist claims

,,Uit het onderzoek bleek dat 21 van de 36 onderzochte bedrijven onjuiste voedingsclaims op of bij hun product(en) hebben staan. Bij producten van 28 bedrijven was er iets mis met de gezondheidsclaims op het etiket of de website en bij 19 bedrijven was er iets anders mis met het etiket", aldus de NVWA.

Verboden

Omdat het verboden is om misleidende informatie te verschaffen, mogen alleen aanbevelingen worden gehanteerd die wetenschappelijk zijn onderbouwd en wettelijk zijn goedgekeurd door de Europese Commissie. Acht bedrijven kregen een boete, 31 kregen er een waarschuwing en moeten hun informatie zo snel mogelijk aanpassen.
Een voedselclaim gaat over de ingrediënten, een gezondheidsclaim over bijvoorbeeld de mate en snelheid van afvallen. Ook getuigenissen, zoals van mensen die zich laten afbeelden in een broek die opeens vele maten te groot is, mogen niet. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Zusnol15
Zusnol1514 mei 2018 - 15:20

Ik heb hier niets aan.

hildairene
hildairene14 mei 2018 - 13:44

Het volledige artikel staat hier
https://www.nvwa.nl/nieuws-en-media/nieuws/2018/05/14/veel-niet-toegestane-claims-op-producten-voor-afvaldieet

marleenvanh
marleenvanh14 mei 2018 - 13:16

Maar wij, de consumenten, mogen dus niet weten over welke bedrijven het gaat, DAT is geen misleidende maar gewoon ONVOLDOENDE (of wel SLECHTE) informatie!!!

manwijf
manwijf14 mei 2018 - 13:00

Jammer dat die 8 bedrijven niet genoemd worden. Shamen en blazen lijkt altijd de enige weg te zijn.