Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verhuurder discrimineert Utrechtse woningzoekers

30-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Discriminatie woning eieren
De Utrechtse particuliere huurwoningmarkt discrimineert op grond van etniciteit en seksuele geaardheid. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek door Academie van de Stad in opdracht van de gemeente Utrecht.

Meer dan 80 procent van de makelaars die telefoontjes van fictieve verhuurders beantwoordden, is bereid in te gaan op een verzoek om niet te verhuren aan homoseksuele mensen of aan mensen met een niet-westerse achtergrond. Zo werd er onder andere gezegd dat ze standaard niet verhuren aan bepaalde groepen.

Geschrokken

Het onderzoek bedacht fictieve potentiële huurders met namen als Abdel El Amrani en Stef de Vries, maar ook de namen Daan, Julia, Max en Thijs werden gebruikt. Ze reageerden per mail op 110 woningen, die vervolgens naar de verhuurder of makelaar in kwestie werd gestuurd. Uit de analyse blijkt dat kandidaten met een niet-westerse naam in 13,5 procent van de gevallen ongelijk behandeld werden. Homoseksuele mensen werden in 10,9 procent van de gevallen ongelijk behandeld.
Wethouder Kees Diepeveen zegt geschrokken te zijn van de uitkomsten. Discriminatie is onacceptabel en de gemeente neemt dit hoog op, aldus Diepeveen. De gemeente wil praten met Utrechtse brancheorganisaties en praktijktesten doen om te kijken wat er mogelijk is op het gebied van controleren en beboeten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!