Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verhuurbemiddelaars blijven huurders opzadelen met hoge kosten

28-02-2015
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
195x90_huis_08.jpg
Kassa heeft al meerdere malen aandacht besteed aan de hoge bemiddelingskosten voor huurwoningen. Ook al staat er in de wet dat het niet mag, nog steeds vragen veel verhuurbemiddelaars en makelaars een maand huur met BTW aan de huurder. Om je onterecht betaalde geld terug te krijgen moet je vaak een juridische procedure starten.
Studentenvakbond AKKU
Pepijn Eymaal is als rechtenstudent werkzaam voor de rechtswinkel van de Nijmeegse studentenvakbond AKKU en ziet nog steeds dat er hoge bemiddelingskosten in rekening worden gebracht. In onze uitzending van september 2013 kondigt hij aan de helpende hand te bieden. Met een groep juristen gaat hij studenten helpen hun onterecht betaalde bemiddelingskosten terug te krijgen. Mocht het nodig zijn, dan wordt de stap naar de rechter gemaakt. Dit tegen kostprijs, een bijdrage van ongeveer €200. Die bijdrage krijgen de studenten terug bij winst.
Succes
Ondertussen zijn we bijna anderhalf jaar verder en heeft Pepijn zijn eerste successen geboekt. Onlangs heeft de rechter in drie vonnissen de huurder in het gelijk gesteld. Dat betekent dat verhuurder de bemiddelingskosten moet terugbetalen. Volgens Pepijn Eymaal is de rechter in de uitspraken heel duidelijk: "Ze verwijzen heel duidelijk naar de wet. Daarbij geven ze aan dat 'het dienen van twee heren' (werken voor en een vergoeding vragen van zowel de huurder als verhuurder) niet mag. Ook geven beide rechters aan dat er al sprake is van een overeenkomst tussen verhuurder en bemiddelaar als de woning al op de site van de bemiddelaar wordt aangeboden."
Verboden
Het vragen van bemiddelingskosten is aan regels gebonden. Toch zijn er nog veel bemiddelingsbureaus die deze kosten bij de huurder in rekening brengen. Daarom kondigde minister Blok in het voorjaar van 2014 een wetsvoorstel aan. Helaas laat het wetsvoorstel nog steeds op zich wachten. Volgens het ministerie heeft dit ermee te maken dat het voorstel eerst ter consultatie is openbaar gemaakt. Dat betekent dat iedereen zijn reactie kan geven op het voorstel. Op korte termijn gaat het voorstel naar de Ministerraad. Als het voor advies bij de Raad van State is geweest, wordt het voorstel voorgelegd aan de Tweede Kamer. Daarmee is het wetsvoorstel openbaar.
Duidelijkheid
In dat wetsvoorstel wordt een einde gemaakt aan de uitzondering die gemaakt werd voor studentenkamers. Dat betekent dat ook kamerbemiddelaars geen hoge kosten in rekening mogen brengen voor de bemiddeling. Daarnaast willen de ministers de wetgeving voor zelfstandige woonruimte verduidelijken. Het gaat dan om twee punten: het is niet belangrijk of de verhuurder wel of niet heeft betaald. De verhuurder geeft altijd opdracht tot bemiddeling, bijvoorbeeld niet enkel tot het maken van reclame voor zijn woning. Dan zijn dit dus geen argumenten meer om wel bemiddelingskosten bij de huurder in rekening te mogen brengen.
Autoriteit Consument en Markt
Ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft vastgesteld dat huurbemiddelaars vaak onterecht bemiddelingskosten in rekening brengen bij de huurder. Twee grote huurbemiddelaars, Nederwoon en Rots-Vast hebben beloofd dat ze huurders geen bemiddelingskosten meer laten betalen. Uit onderzoek van Kassa blijkt dat deze bemiddelaars inderdaad geen bemiddelingskosten in rekening brengen bij de huurder. Wel voeren ze nu administratie- of huurkosten op. Ook die kosten lopen flink op, van €240 tot wel €450.
Buiten proporties
Volgens zowel Pepijn Eymaal als de Woonbond geven aan dat het in rekening brengen van adminstratiekosten mag, mits de kosten in verhouding staan tot de werkzaamheden die daarvoor zijn verricht. "Dit overschrijdt de grens van het redelijke ruim. Voor zo’n hoog bedrag is geen enkele rechtvaardiging. Het gaat om wat administratiekosten voor het printen van het contract, een vergoeding voor een naamplaatje op de deur en eventuele kosten voor een huisvestingsvergunning. Dat gaat om tientjes", aldus Eymaal. Ook de Woonbond vindt de kosten buiten proporties. Woordvoerder Marcel Trip: "wij veroordelen dit als verkapte bemiddelingskosten. Daarmee is er sprake van het dienen van twee heren en dan mag dit dus ook niet."
Reactie toezichthouder
Bemiddelaars Rots-Vast en Nederwoon maken goede sier door aan de toezichthouder, de Autoriteit Consument en Markt, te beloven hun leven te beteren. In een reactie laat de toezichthouder weten nu niet te kunnen reageren. Over een paar weken laat de autoriteit weten wat zij vinden van de nieuwe werkwijze van de twee verhuurbemiddelaars.
Reactie Rots-Vast
"Rots Vast heeft in overleg met de Autoriteit Consument & Markt (hierna ACM) de werkwijze aangepast aan de door de ACM gekozen route om zodoende een werkwijze te hanteren welke overeenstemt met de zienswijze van de ACM vooruitlopende op nieuwe regelgeving. Waar wij voorheen onze werkzaamheden en bij het succesvol zijn in de zoektocht naar woonruimte de bemiddelingskosten alleen toerekenden aan de huurder hebben wij per 1-1-2015, na uitvoerig overleg met de ACM, de dienstverlening omgedraaid en rekenen wij de bemiddelingskosten aan verhuurder-eigenaar. De administratiekosten worden aan huurder toegerekend voor werkzaamheden die niet op de bemiddelingstransactie van toepassing zijn als ook voor de aftersales zaken gedurende de hele huurperiode in overeenstemming met de ACM."
Wat nu?
Denk jij ook dat je ten onrechte hoge bemiddelingskosten hebt betaald? Dan zul je nog steeds een juridische procedure moeten starten om je geld terug te krijgen. Studentenvakbond AKKU helpt studenten hun onterecht betaalde bemiddelingskosten terug te halen. De verwachting is wel dat met het nieuwe wetsvoorstel de rechtsspraak eenduidiger wordt. Als je lid bent van de Woonbond kun je daar terecht voor juridisch advies over onder andere bemiddelingskosten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!