Kassa

Verhoging van energietarieven was mogelijk jarenlang onwettig

04-03-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
83459 keer bekeken
  •  

Prijsverhogingen van energiemaatschappijen waren mogelijk jarenlang onwettig. Dat stelt onder meer hoogleraar Marco Loos, gespecialiseerd in consumentenrecht, op basis van een uitspraak van een rechter in Amsterdam. Energieleverancier Vattenfall kreeg afgelopen week van de rechter een behoorlijke tik op de vingers vanwege te onduidelijke algemene voorwaarden.

De gebruikte algemene voorwaarden zijn afkomstig van Energie Nederland en worden sectorbreed gebruikt. Dus acht Loos, behalve hoogleraar ook rechter en ooit gepromoveerd op de energieleveringsovereenkomst, het aannemelijk dat ook andere energiebedrijven jarenlang hun prijzen niet hadden mogen verhogen.

Hij roept daarom op tot een noodwet om te voorkomen dat energiebedrijven omvallen, mochten consumenten massaal naar de rechter stappen.

Oproep Kassa: Heb jij te veel betaald voor je variabele energietarief?

Kassa doet onderzoek naar de financiële gevolgen voor consumenten als gevolg van de onduidelijke voorwaarden. Denk je dat dit op jou van toepassing is? Neem dan contact met ons op! Via onderstaande link lees je hoe je ons kunt bereiken en wat je mee moet sturen.

Uitspraak in Vattenfall-zaak heeft mogelijk enorme implicaties

De uitspraak tegen Vattenfall draait alleen om een tussentijdse verhoging van april vorig jaar, omdat dat de eis in de zaak alleen daarover ging.

Maar volgens Roelof de Nekker – de jurist die de zaak tegen Vattenfall aanspande – en hoogleraar Loos reikt de zaak veel verder dan dat. Zij stellen dat het wijzigingsbeding uit de algemene voorwaarden, dat de rechter nu te onduidelijk vindt, de grond is voor álle prijswijzigingen van Vattenfall. En dus niet alleen de tussentijdse.

Nu dat wijzigingsbeding volgens de rechter onwettig is, mocht Vattenfall nooit de prijs verhogen. Niet tussentijds en evenmin regulier, aldus Loos en De Nekker. 

Zelfde probleem geldt mogelijk ook voor andere energieleveranciers

Ook andere energieleveranciers zitten mogelijk met hetzelfde probleem. De algemene voorwaarden van Vattenfall zijn namelijk afkomstig van koepelorganisatie Energie Nederland. De voorwaarden gingen in 2017 in en zijn volgens De Nekker ook door andere grote energiebedrijven gebruikt.

Het is de vraag hoe breed de voorwaarden daadwerkelijk zijn gebruikt en of er voor 2017 wél duidelijkere voorwaarden golden.

Noodwet als consumenten massaal naar de rechter stappen

Hoogleraar Loos maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen voor de gehele energiemarkt. Mochten consumenten massaal naar de rechter stappen op basis van de onduidelijke algemene voorwaarden, dan vallen volgens Loos mogelijk opnieuw energiebedrijven om.

Hij vraagt zich daarom af of er niet een noodwet moet komen waarmee alle prijsverhogingen uit het verleden in één klap goedgekeurd worden. Daarmee zou grote onrust op de energiemarkt voorkomen worden.

Niet speculeren over mogelijke gevolgen

Vattenfall, Energie Nederland en de Autoriteit Consument & Markt willen vooral niet speculeren over de mogelijke verdere gevolgen van het onduidelijke wijzigingsbeding in hun algemene voorwaarden.

Zij stellen enkel dat het gaat om één uitspraak van één rechter over alleen één tussentijdse wijziging. Vattenfall is aan het nadenken over een hoger beroep.

"Consumenten hebben recht op betere bescherming"

Tweede Kamerleden Suzanne Kröger van GroenLinks en Renske Leijten van de SP zijn niet direct voor een noodwet die energiebedrijven moeten beschermen.

Beiden willen vooral consumenten beter beschermen tegen foute energiecontracten en omvallende energiebedrijven. Zowel de SP als GroenLinks gaan Kamervragen stellen naar aanleiding van het onderwerp.

Kamervragen Renske Leijten (SP) en Suzanne Kröger (GroenLinks)

Zie hieronder de Kamervragen van het lid Leijten (SP) en Kröger (GroenLinks) aan de minister voor Klimaat en Energie over het bericht: “Vattenfall krijgt tik op de vingers van rechter voor tariefsverhoging klant”.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

WRM
WRM8 mrt. 2023 - 11:26

Ik speel nu even advocaat van de duivel Misschien moeten we uitgaan van het consumenten recht en een volle bescherming van de consument Wellicht is het gevolg dat enige energieleveranciers omvallen omdat zij ten onrechte energie prijzen hebben verhoogd Dan blijven er twee opties, of ze althans enige vallen om en betalen het teveel verschuldigde terug of we legaliseren een onrechtmatige situatie waar wellicht de overheid belang bij heeft gehad in de vorm van btw Een optie zou kunnen zijn naar analogie van de Cyprus banken dat aandeelhouders en obligatie houders mee betalen aan het omvallen de bv's en nv's om minimaal een deel van hun inleg zeker te stellen Persoonlijk ben ik van mening dat dit niet gaat gebeuren, bijvoorbeeld een zweedse staat is alleen aandeelhouder van vattenfall en de zweedse staat is goed bruikbaar voor EU en NAVO politiek Wellicht is de conclusie dat een ingrijpen in de energie markten alleen gedaan wordt ten koste van aandeelhouders indien dit niet gebeurd in confrontatie met geopolitiek Aan het einde komen we weer terug bij geopolitiek, een fata morgana van een energie transitie en bescherming van het groot kapitaal

Michiel Zelvelder
Michiel Zelvelder7 mrt. 2023 - 18:49

Wat ik in deze discussie mis is het volgende. Ik heb jaren geleden een vast contract afgesloten voor, denk ik, 5 jaar. Daar heb ik ook voor getekend. Echter, na afloop van de vaste termijn krijg je geen enkele melding. Zonder daar voor te tekenen wordt het vaste contract overgezet in een variabel contract. Naar mijn mening gaat het hier fout. Waarom mag een energiebedrijf zomaar een vast contract omzetten naar een variabel contract.

WRM
WRM6 mrt. 2023 - 11:11

Het maken van een noodwet zodat klanten van energiebedrijven niet hun te veel betaalde energierekeningen kunnen opeisen, is toch de wereld op zijn kop Dat is vergelijkbaar met de aangekondigde nieuwe wetgeving tegen bedrijven die bezwaar aantekenen tegen te hoge WOZ waarde In plaats dat er werkelijk gehandeld wordt tegen onjuiste energie rekeningen of onjuiste vaststelling van WOZ waardes, wordt het de consument onmogelijk gemaakt zijn recht te halen Bij zoiets vraag ik mij echt af of we nog wel wonen in een rechtstaat of dat die rechtstaat slechts een richting kent en wel protectie van semi monopolisten en overheid

Bhavenz
Bhavenz6 mrt. 2023 - 10:55

Wantrouw ieder voorstel van Essent.Absoluut schimmig hoe ze tot een termijnbedrag voorstel komen.

Indatgeval
Indatgeval5 mrt. 2023 - 22:47

Goed plan, laten we achteraf de regels veranderen zodat we in ieder geval legaal opgelicht zijn en er nul komma nul kans is om iets van je geld terug te krijgen. Dan weten we teminste zeker dat we, compleet volgens de wet, helemaal vogelvrij verklaard zijn. Regels zijn regels, tot we ze achteraf veranderen, mooie basis voor een rechtstaat.

adriaan2
adriaan25 mrt. 2023 - 15:15

Een duidelijke en niet tot in de treuren uitgesplitste nota zou al duidelijkheid brengen. Die uitsplitsing kan prima intern bij de verkopers intern gehouden worden. Fouten zijn voor een particulier moeilijk te vinden op deze manier. Als voorbeeld van zo'n uitgesplitste nota: de garage / peugeot dealer gaf op de website op dat de basisbeurt voor de auto 182 euro was. Daar boven natuurlijk de bijkomstige zaken. Er werd mij een nota aangeboden compleet uitgesplitst met de basisomschrijving in arbeid/schroefjes/moertjes/ringetjes/doekjes etc. Die 182 euro was nergens te vinden. De opgave basisbeurt opgeteld kwam uit op 224 euro ipv 182. Dat kan dus ook gebeuren met de energienota waar de contract prijs ook volledig ontleedt wordt in kleine bedragen.

Peter Boos
Peter Boos5 mrt. 2023 - 14:33

Dit probleem is onstaan na privatisering en een schijnmarkt voor consumenten. De overheid verkocht de boel en verkocht de verantwoordelijkheid. Leverancier cq netbeheerder met buitenlandse aandeelhouders hebben zo lekker winst gemaakt. Wellicht kunnen we de politiek ook zo verkopen aan het buitenland en een schijn democratie maken waarin niemand meer verantwoordelijkheid draagt? Want het gaat al aardig afschuiven die kant op...

wytse vlietstra
wytse vlietstra5 mrt. 2023 - 11:57

Ach ja er is wel meer mis en heb het jaren geleden al opgegeven. Tijden bezig geweest om aan te geven dat onze slimme meter een veel te hoog verbruik aangaf. Slechts een enkeling met veel kennis en nog meer moeite kon iets terug krijgen. Maar nu heb ik ineens een besparing van rond de 30% op elektriciteit. Het enige wat er is veranderd is dat nu na 10 jaar de slimme meter is vervangen. Kortom ik ben er echt helemaal klaar mee. En buiten dat ben ik op en is het me niet meer waard om altijd zo te moeten strijden tegen de grote bierkei.

borg queen
borg queen5 mrt. 2023 - 11:45

Energie is helaas iets waar wij als consumenten niet zonder kunnen en dat weten energiemaatschappijen. En wat zij willen is zoveel mogelijk winst maken, welke maatschappij het dan ook is. Eigenlijk zou dit ook een soort bedrijf moeten worden zonder aandeelhouders, waarbij de mensen die energie nodig hebben de dienst uitmaken en niet een externe maatschappij.

Ton Voorn
Ton Voorn5 mrt. 2023 - 11:05

Dat verbaast me niet. Neem als voorbeeld de gebruiksvoorwaarden van willekeurige voorwaarden van elk product dat verkocht wordt. Leeslijst is zo lang, dat de meeste mensen voor het einde van die voorwaarden afhaken vanwege het vakjargon dat hierin gebruikt wordt. Ook het overheidsjargon, dat veel mensen met een hoge opleiding niet kunnen lezen en begrijpen wat jier bedoeld wordt. Ik denk, dat dit ook de bedoeling is van deze onzinnige juridische teksten. Ik hoop dat onze regering eens maatregelen neemt om die teksten verplicht in JIP en Janneke taal laat herschrijven. Een eenvoudig voorbeeld is een gemeentelijke - of overheidsregeling , die je moet invullen voordat je deze kan/ mag versturen.

jozu
jozu5 mrt. 2023 - 11:01

Mijn ervaring van de laatste 10 jaar energie leveranciers zijn niet te vertrouwen. Ben met Energieflex ,nota bene via de consumentenbond afgesloten. Die lieten me met een strop van 800 euro zitten ,nooit geholpen. Terwijl het bedrijf financieel in problemen zat. Energie en voedsel prijzen moeten stabiel blijven !! Macht over andere maakt corrupt , zonder empathie.

Ruben_terM
Ruben_terM5 mrt. 2023 - 9:08

"Hij vraagt zich daarom af of er niet een noodwet moet komen waarmee alle prijsverhogingen uit het verleden in één klap goedgekeurd worden. Daarmee zou grote onrust op de energiemarkt voorkomen worden." Die Loos is niet wijs! Energiemaatschappijen doen iets verkeerd waardoor de maatschappij de Sjaak is en (mogelijk) veel te veel heeft betaald en meneer stelt even voor een wet te creëren waar alles in een keer rechtmatig is.

Marlyhermans
Marlyhermans5 mrt. 2023 - 8:58

Schandalig,ik heb in Nov en Dec 2022 contact gehad met Vattenfall hierover en jan 2023 ook maar volgens Vattenfall mag en kan dit ivm de oorlog en daar moest ik het maar meedoen,oik contact gehad met het ACM maar die hadden het te druk en ben nog aan het wachten op een antwoord,wat kan ik doen?Hoor het graag

knuf64
knuf645 mrt. 2023 - 7:38

Nu heksenjacht op energie bedrijven!!! Vattenfall tot nu toe heel duidelijk voor zijn klanten. Kunnen veel andere bedrijven voorbeeld aan nemen.

1 Reactie
tenormin
tenormin5 mrt. 2023 - 11:50

Schrijft iemand die het zich kennelijk kan permitteren om de kachel lekker warm te kunnen zetten en niet met een dekentje op de bank hoeft te zitten.

Piet Rombout
Piet Rombout4 mrt. 2023 - 19:29

Zelfde ervaring met Eneco als het gezin uit Oud-Beijerland. We hadden een mail gekregen op 07-10-2021 van Eneco ; Je hebt een Variabel Vrij contract (ook wel een ‘contract voor onbepaalde tijd’). Dit is een contract waarbij jouw leveringstarief voor een jaar lang gelijk blijft. Je tarief verandert dus maar één keer per jaar. Het moment waarop jij jouw jaarnota ontvangt, wijzigen de tarieven voor het komende jaar. Ondanks de stijgende tarieven in de markt nu, veranderen jouw tarieven voorlopig nog niet. Op dit moment hoef je dus niets te doen. Op 01-05-2022 kregen wij onze jaarnota met een tariefswijziging. Deze geaccepteerd. Maar toen kregen wij op 01-09-2022 een tariefswijziging Dus na 4 maanden ipv een jaar. Hier op gereageerd, waarop we een antwoord kregen die naar mijns inzien nergens opsloeg. Nog een keer gereageerd, daarna het maar opgegeven. Contract lezen is niet mij sterke kant. Maar als meer dan 30 jaar bij Eneco zit verwacht je dit niet. Zeker als ze een mail sturen dat het maar 1x per jaar veranderd.

1 Reactie
tjaart
tjaart5 mrt. 2023 - 12:46

ACM is gewoon het verlengstuk van de grootste politieke partij geworden . Dat is te merken aan alles wat ze wel en niet doen . Haal die C maar weg . Voor consumenten doen ze alleen wat als ze er echt niet onderuit kunnen . Mensen , ga toch eens stemmen op partijen die ECHT opkomen voor de gewone mensen en geloof die zgn vergeetachtige rechtpraters van wat krom is en blijft niet . Alleen rijke mensen en bezitters van een bedrijf worden beter van de huidige regering en dat is een minderheid . Hoe kon er dan toch zo massaal op gestemd worden ?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!