Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verhoging minimumlonen geen uitkomst voor mensen met schulden

  •  
21-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
20665 keer bekeken
  •  
spaargeld_nb_20221012

Sociaal raadslieden, die mensen met schulden helpen, waarschuwen dat veel mensen met schulden niet direct iets zullen merken van de verhoging van de uitkeringen en het minimumloon per 1 januari. Deze raadslieden wijzen erop dat het extra geld bij mensen met schulden meestal direct naar de schuldeisers gaat, schrijft de NOS.

Het bedrag dat mensen met schulden minimaal nodig hebben om van te leven, de zogenoemde beslagvrije voet, wordt namelijk niet automatisch aangepast. Dat gebeurt eens in de twaalf maanden. Een verzoek om herberekening kan pas na 1 januari worden aangevraagd. Overigens geldt voor mensen met een bijstandsuitkering een uitzondering, want daar wordt de beslagvrije voet wel automatisch verhoogd.

Enorme operatie

"Dit is gezien de stijgende energieprijzen en het duurder worden van de boodschappen een zeer onwenselijke situatie", zegt André Moerman van de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR). Weliswaar wordt het extra geld gebruikt om de schulden te verlagen, maar voor de maandelijkse lasten is er geen extra geld beschikbaar.

Mensen met schulden die het minimumloon verdienen of een uitkering hebben, kunnen zelf vragen om de beslagvrije voet te verhogen, maar als iedereen dat doet is dat een enorme operatie, zegt Moerman. Volgens het UWV en de Sociale Verzekeringsbank zijn er bij 60.000 mensen met een uitkering loonbeslagen van kracht. Deurwaarders roepen mensen die in de problemen komen ook op om zelf contact op te nemen.

Energiecompensatie

Moerman is ook bezorgd dat mensen met schulden niet direct iets merken van de energiecompensatie van 190 euro die in november en december wordt betaald. Energiebedrijven hebben de mogelijkheid om die 190 euro te gebruiken voor eventuele betalingsachterstanden.

"Dat was niet de belofte toen de plannen met Prinsjesdag werden bekendgemaakt", aldus Moerman.

Bron: NOS/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.