Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vergrijzing hindert koopkracht en groei

18-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
koopkracht geld euros portemonnee 1127
De koopkracht groeit tussen 2022 en 2025 niet, voorspelt het Centraal Planbureau (CPB). Dat komt vooral door de vergrijzing. De economische groei valt terug naar 1,1 procent in de komende kabinetsperiode.
Het CPB blikt vooruit in zijn zogeheten Middellangetermijnverkenning. De vergrijzing gaat vanaf 2022 echt doorzetten. Daardoor krimpt de beroepsbevolking en gaan de zorgkosten verder toenemen. Dit kost economsche groei en koopkracht.
De lonen gaan tussen 2022 en 2025 wel wat omhoog, verwacht het CPB. Maar die loonstijging gaat vervolgens weer op aan hogere zorgpremies en een hoger eigen risico. Ook gaan mensen meer afdragen aan hun pensioen en verliezen ze wat aftrekposten voor de belasting.

Extra beroep op gezondheidszorg

De 'nieuwe' ouderen doen een extra beroep op de gezondheidszorg. Lukt het niet om nieuw zorgpersoneel aan te trekken, dan dreigen wachtlijsten en mogelijk nog hogere zorgkosten.
Het Rijk hield de afgelopen jaren geld over, maar dat blijft niet duren. Aan het eind van de huidige kabinetsperiode ontstaat weer een tekort op de begroting en dat houdt de komende jaren aan.

Krimp of geen krimp

Economen speculeren steeds vaker over een krimp van de economie. Het CPB rekent daar nog niet op, al loopt de groei wel terug. Het CPB heeft de klimaatmaatregelen en hervorming van het pensioenstelsel meegenomen in zijn berekeningen. Ook rekent het planbureau erop dat er binnen een jaar een oplossing ligt voor de stikstofcrisis, en dat die de economie niet verder remt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!