Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vergoeding teruggeleverde stroom zonnepanelen "vaak te laag"

21-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2442 keer bekeken
  •  
zonnepanelen_20220715

Veel consumenten met zonnepanelen krijgen een te lage vergoeding voor teruggeleverde stroom, zegt de Consumentenbond na onderzoek. Die organisatie wil dat minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) nu een nieuwe minimumvergoeding vaststelt voor teruggeleverde stroom.

Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet die vergoeding minimaal 70 procent van het kale leveringstarief zijn. In afwachting van een nieuwe Energiewet die pas in 2025 ingaat, geldt die leidraad niet meer. En daar maken energiebedrijven volgens de Consumentenbond "handig gebruik van" door consumenten een lagere vergoeding te betalen. 

De helft van alle energieleveranciers geeft volgens de consumentenorganisatie een (veel) te lage vergoeding voor teruggeleverde zonnestroom. Vijf leveranciers betalen zelfs minder dan 15 procent van het kale leveringstarief. Volgens de Consumentenbond zijn dat Energiedirect.nl, Essent, Mega, Vattenfall en Vrijopnaam.

Oproep: stel nu de minimumvergoeding vast

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "Met de nieuwe Energiewet wordt ook een nieuw minimum vastgelegd. Alleen gaat die wet pas in 2025 in. Maar nu is al duidelijk dat de minimale terugleververgoeding zelfs nog iets hoger zal liggen dan die 70 procent van het kale leveringstarief. Wij roepen minister Jetten daarom op om zo snel mogelijk aan te geven wat de ondergrens precies wordt, zodat de ACM energieleveranciers hieraan kan houden. Ze hoeft dan niet te wachten op de inwerkingtreding van de nieuwe wet."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

WillemJK
WillemJK22 jul. 2022 - 12:42

Lijkt me dat het tijd is voor een actie. hoe krijg je de te lage vergoeding met terugwerkende kracht terug?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!