Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vergoeding mag vrije artsenkeuze niet belemmeren

11-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Dokter_2_73.jpg
Een zorgverzekeraar mag de vergoeding van een behandeling niet zo laag vaststellen dat de verzekerde belemmerd wordt in de vrije keuze van een zorgaanbieder. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad van vrijdag, waarmee eerdere uitspraken van lagere rechtbanken bevestigd zijn.
Marktconforme tarief
De zaak draaide om een geschil tussen zorgverzekeraar CZ en de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Momentum. De behandelingen daar vallen onder het basispakket, maar omdat Momentum geen contract heeft met CZ, krijgen CZ-verzekerden met een naturapolis slechts 50 procent van het marktconforme tarief vergoed. De Hoge Raad oordeelt dat dat 75 procent moet zijn.
Zorgverzekeringswet
Verzekeraars zijn vrij bij het bepalen van de vergoeding voor behandelingen van niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Dat is geregeld in het zogenoemde artikel 13 van de Zorgverzekeringswet. Maar de vergoeding mag volgens de Hoge Raad niet zo laag zijn dat dit de vrije artsenkeuze belemmert.
Momenteel spreekt de politiek over een wetswijziging waarin de vrije artsenkeuze, geregeld in artikel 13, beperkt wordt. Zo lang de wet nog niet is aangepast, vindt de Hoge Raad dat de vergoeding onder een naturapolis niet zo laag mag zijn dat verzekerden hierdoor in hun vrije artsenkeuze belemmerd worden.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!