Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vergoeding kunstalvleesklier voor diabetici stap dichterbij

13-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
181 keer bekeken
  •  
Diabetes suikerziekte prikken
De werking van een kunstalvleesklier gaat getoetst worden in een groot wetenschappelijk onderzoek. Vergoeding uit het basispakket van het apparaat voor diabetici komt zo een stap dichterbij, meldt Zorginstituut Nederland.
Samen met ZonMw, de organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, verleent het instituut 10 miljoen euro subsidie om het onderzoek mogelijk te maken. Onder leiding van het UMC Utrecht gaan twaalf ziekenhuizen de werking van de kunstalvleesklier testen in een groot klinisch onderzoek, waaraan 240 volwassen patiënten gaan meedoen. Het apparaatje is ontwikkeld voor patiënten met diabetes type 1. Die hebben vaak veel moeite om hun bloedsuikerwaardes op het juiste niveau te houden. De kunstalvleesklier is bedacht door diabetespatiënt Robin Koops uit Goor.

Stabielere waarden bij patiënten

De kunstalvleesklier is zo groot als twee smartphones op elkaar en koppelt een pomp aan een glucosemeter. Die meet voortdurend wat de suikerwaarde is. Hij stuurt de pomp aan om de juiste hoeveelheid hormonen, insuline en glucagon af te geven. Complicaties nemen sterk af, doordat de waarden veel stabieler blijven.

Vergoeding uit basispakket bij positieve bevindingen

De studie is nodig om aan te tonen dat de kunstalvleesklier effectiever is voor mensen die met de huidige mogelijkheden hun diabetes niet goed gereguleerd krijgen. Als dat zo is, kan het Zorginstituut besluiten de kunstalvleesklier in het basispakket op te nemen. Tot nog toe is de werking veelbelovend en zou het "voor een grote groep mensen een definitief einde kunnen betekenen van het steeds moeten meten van bloedglucosewaarden en het spuiten van insuline". Bronnen: ANP / NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!