Kassa

Vergelijken loont de moeite bij autohuur in buitenland

  •  
16-02-2013
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
1818 keer bekeken
  •  
195x90_autorijden.jpg
Wie op vakantie gaat en op de bestemming mobiel wil zijn, kan een auto huren. Er zijn tientallen autoverhuurders actief op vakantiebestemmingen over de hele wereld. De meeste mensen boeken voor hun vakantie via internet een auto en halen die op de plaats van bestemming op.
Vergelijken
Kassa onderzocht de prijzen en voorwaarden van verschillende grote autoverhuurders op internet. Het blijkt dat het is erg lastig is om de uiteindelijke prijzen goed met elkaar te vergelijken. "Het is een rotklus, maar wél de moeite waard", zegt Yda Matthijssen van de ANWB. "Bekijk goed de prijzen, de voorwaarden en lees de kleine lettertjes!"
Barcelona
Kassa boekte een fictief reisje naar Barcelona en vergeleek de prijzen van vijf grote autoverhuurders, namelijk Alamo, Avis, Budget, Hertz en Sixt. Ook de prijzen van twee bemiddelingswebsites (die 'de beste deal' zoeken tussen verschillende aanbieders) Sunny Cars en BookandDrive werden onder de loep genomen.
Eigen
risico
De prijs die op de website wordt genoemd bij een boeking bleek absoluut niet de uiteindelijke huurprijs te zijn. Meestal werd nog BTW (21% in Spanje, ter plekke te voldoen) berekend en soms ook 'dossierkosten' of boekingskosten. Bovendien zit bij een standaardboeking meestal wel een gedeeltelijke diefstal- en schadeverzekering. Daar valt schade aan onderkant/dak/ruiten/banden meestal niet onder. Ook wordt er meestal nog een flink eigen risico gerekend. Dat eigen risico varieerde bij onze boeking van €526 bij Avis tot €1230 bij Budget. De ANWB adviseert reizigers om een goede verzekering af te sluiten. Yda Matthijssen: "Bedenk vooraf welke risico's je zelf kunt dragen. Huurauto's zijn meestal vrij nieuwe auto's. Als je de auto total loss rijdt, kan de schade oplopen tot de koopprijs van de auto."
Prijsverschil
In onze vergelijking bekeken we de kosten van het huren van een middenklasse auto voor een week in Barcelona. We boekten een allriskverzekering (dus zonder eigen risico) en kochten er ook een dekking voor dak/ruiten/banden/onderkant van de auto bij (vaak uitgesloten in de allriskverzekering). Ook rekenden we de prijs voor een tweede bestuurder mee. De prijzen varieerden van €120 (bij Sunny Cars) tot €319 euro bij Hertz. Let op: wie boekt bij een bemiddelaar zoals Sunny Cars of BookandDrive komt toch nog ter plaatse problemen tegen. Yda Matthijssen van de ANWB: "Soms probeert het autoverhuurbedrijf je als je de auto ophaalt nog allerlei verzekeringen aan te smeren. Als er een geschil ontstaat is het lastig om je recht te halen. De - vaak buitenlandse - bemiddelaars zijn namelijk niet aangesloten bij een brancheorganisatie en er is dus ook geen geschillencommissie waar je terechtkunt met een klacht. Bovendien is er geen garantieregeling bij faillissementen."
Korting
Opvallend was dat Kassa bij het nabellen van de boekingen via internet soms een betere deal kreeg aangeboden. Bij Hertz werd 15% korting aangeboden. Ook bij Avis en Budget bleek er 'een aanbieding' te lopen waardoor de prijs naar beneden ging.
Tips bij het boeken van een auto in het buitenland
- Wie vooraf de huurprijs betaalt is vaak goedkoper uit. De boeking kan dan niet meer geannuleerd worden. Als je achteraf (ter plekke) betaalt ben je wat duurder uit, maar kan je de boeking makkelijker wijzigen of annuleren. Bovendien brengt vooruitbetalen risico's met zich mee bij faillissementen.
- Let op of het afhaalkantoor van de autoverhuurder in de buurt is van de plek waar u aankomt. Bij onze boeking op het vliegveld van Barcelona hadden de grote verhuurders Alamo, Avis, Budget, Hertz en Sixt hun kantoor op het vliegveld van Barcelona. BookandDrive boekte bij de kleinere verhuurder Advantage en dat kost bij aankomst dus reistijd.
- Let op of er een limiet is voor het aantal kilometers dat je mag afleggen. De grote verhuurders Alamo, Avis, Budget, Hertz en Sixt bieden overigens allen meestal een ongelimiteerd aantal vrije kilometers aan.
- Schade aan of diefstal van een huurauto valt NIET onder de dekking van een doorlopende reisverzekering. Motorvoertuigen zijn hiervan namelijk uitgesloten.
- Let bij het afhalen van de auto goed op schade. Loop gerust een rondje om de auto en laat uitgebreid noteren wat de schade aan de auto is. Doe dit ook bij het inleveren van de auto. Maak zo nodig foto's. Neem hier de tijd voor. Het is lastiger om achteraf, op afstand en in een vreemde taal een zaak te bepleiten.
- In sommige vakantielanden (bijvoorbeeld in Spanje) en bij sommige verhuurders moet je op de locatie aangekomen een tankvulling voor de huurauto betalen. Dit geldt bijvoorbeeld voor een boeking via BookAndDrive. Dat lijkt heel goedkoop, maar er moet dus nog minstens €40 bij de totale prijs worden opgeteld.
- Als je de auto met een volle tank moet inleveren, tank dan in de buurt van het inleverkantoor en bewaar het bonnetje.
- Bij het afhalen van de huurauto is er soms nog ruimte om te onderhandelen. Wil je bijvoorbeeld liever een automaat in plaats van een schakelauto, dan is dit het moment om erom te vragen. Ook de ANWB maakte een uitgebreid document met tips en trucs bij het huren van een auto in het buitenland. Dat lees je  hier .
Voorbeeld prijsvergelijking in Kassa
Kassa vergeleek de prijzen voor een week autohuur (middenklasse auto) in Barcelona. De auto wordt opgehaald en ingeleverd in de ochtend op het plaatselijke vliegveld. We betaalden deze fictieve reis vooruit. Alamo
Standaardprijs op website: €179
Inclusief allriskverzekering (ook dak/ruiten/banden/onderkant), tweede bestuurder en dossierkosten: €295 Avis
Standaardprijs op website: €99,69
Inclusief allriskverzekering (ook dak/banden/onderkant/ruiten), tweede bestuurder: €235,21
Let op: Avis biedt voor veel locaties ook een 360 all inclusive pakket aan. Wie een allriskverzekering wil is met dit pakket meestal goedkoper uit. In dit geval zou dat €160,82 zijn. Budget
Standaardprijs op website: €72,60
Inclusief allriskverzekering, dak/ruiten/banden/onderkantdekking, tweede bestuurder en BTW-kosten ter plekke: €235,20 Hertz
Standaardprijs: op website: €117,75
Inclusief allriskverzekering  (ook dak/banden/onderkant/ruiten), tweede bestuurder en BTW-kosten ter plekke: €319,68 Sixt
Standaardprijs: op website: €116,92
Inclusief allriskverzkering, dak/ruiten/banden/onderkantdekking, en tweede bestuurder: €179,90. Autohuurbemiddelaar SunnyCars
Standaardprijs op website: €120
Allriskverzekering, dekking van schade aan dak/ruiten/banden/onderkant, tweede bestuurder inbegrepen. Autohuurbemiddelaar BookandDrive
Standaardprijs op website: €32
Inclusief allriskverzekering (ook dak/banden/onderkant/ruiten), tweede bestuurder en tankvulling bij aankomst: €147,03
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!