Kassa

Verenigingen voor klanten banken opgericht

  •  
30-03-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4572714.jpg
Een consumentenorganisatie wil verenigingen oprichten voor rekeninghouders van de Rabobank, ABN Amro/Fortis, SNS Bank en ING. 'Peace Consumer' wil meer zeggenschap voor de klant bij de vier grootste banken in Nederland. Geïnteresserde bankrekeninghouders kunnen zich aanmelden via www.peaceconsumer.org.
"Het kan niet zo zijn dat de banken de kredietkraan voor de cliënten bijna dichtdraaien om vervolgens met het geld van de rekeninghouders (en belastingbetalers) vooral de eigen balansen te herstellen. Dat kunnen banken slechts doen omdat de vraagkant van de markt niet georganiseerd is", stelt Peace Consumer op zijn website.
Peace Consumer heeft drie doelstellingen geformuleerd. In de eerste plaats moeten de verenigingen van rekeninghouders ervoor gaan zorgen dat de banken hun kredietverlenende taken weer goed gaan uitvoeren en een einde maken aan de bonussen en megasalarissen. Daarnaast moeten deze verenigingen ervoor gaan zorgen dat de banken aan het verlenen van kredieten voorwaarden gaan stellen op het gebied van rechten van mens, dier en milieu. Bij elke bank zal de huidige structuur moeten worden aangepast om de medezeggenschap van de nieuwe stakeholder mogelijk te maken.
Volgens Peace Consumer hebben bij drie van de vier grote banken, Rabobank uitgezonderd, de aandeelhouders onevenredig veel zeggenschap. "Medezeggenschap ligt voor de hand omdat het geld waarmee de banken bankieren het geld van de rekeninghouders is", stelt de belangenorganisatie. Bij de Rabobank, een coöperatie, zouden klanten ook meer te zeggen moeten krijgen.

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!