Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vereniging Eigen Huis: WOZ waarde omlaag bij particuliere erfpacht

31-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
contract-huis_12.jpg
Veel woningen op particuliere erfpachtgrond zijn sinds 2010 vrijwel onverkoopbaar geworden omdat banken weigeren nieuwe hypotheken te verstrekken aan potentiële kopers. Hierdoor zijn deze huizen aanmerkelijk minder waard geworden.
De WOZ-waarde vertegenwoordigt de waarde van een woning in het normaal economisch verkeer. Vereniging Eigen Huis vindt dat het waardedrukkend effect van het niet kunnen verkopen van woningen op particuliere erfpacht daarom tot uitdrukking moet komen in een lagere WOZ-waarde. De vereniging is van mening dat voor de bepaling van de WOZ-waarde moet worden uitgegaan van 65% van de waarde van de huidige WOZ-beschikking. Dit percentage komt overeen met de gemiddelde verkoopopbrengst als een woning op een (executie)veiling wordt verkocht. Een veiling is vaak een laatste redmiddel om moeilijk verkoopbare woningen alsnog te verkopen. De woningen in de regel gekocht door handelaren en beleggers die gemiddeld 35% minder betalen dan in de markt gebruikelijk is. Vereniging Eigen Huis heeft een voorbeeldbrief opgesteld waarmee een eigenwoningbezitter met een particulier erfpachtcontract bezwaar kan maken tegen de WOZ-waarde. Als de bezwaartermijn van 6 weken inmiddels is verlopen kan de gemeente alsnog worden verzocht de WOZ-waarde 'ambtshalve te verminderen'. De vereniging benadrukt dat het argument van een waardedaling door particuliere erfpacht nog niet eerder is gebruikt en dat gemeenten daarom onbekend zijn met deze bezwaargrond. Het is daarom op voorhand niet aan te geven hoeveel en welke gevallen succesvol tot een verlaging zullen leiden. Met de WOZ-bezwaarbrief wil Vereniging Eigen Huis haar strijd kracht bijzetten tegen de banvloek op woningen met particuliere erfpacht en de maatschappelijke ontwrichting die daardoor ontstaat. De oplossing van het probleem zal allereerst van de banken moeten komen. Het beleid van geldverstrekkers om opeens geen nieuwe hypotheken aan kopers of eigenaren van woningen op particuliere erfpacht te verstrekken heeft grote maatschappelijke gevolgen. De sterk dalende verkoop- en WOZ waarde is er daar een van. Indien nodig zal Vereniging Eigen Huis een proefproces voeren om te trachten een lagere WOZ waardebepaling te bewerkstellingen en daarmee gedupeerde eigenwoningbezitters bij te staan. De WOZ bezwaarbrief staat op www.eigenhuis.nl. Bron: VEH

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!