Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Verdwijnen ziekenhuis Lelystad onacceptabel'

25-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
ziekenhuisbed_930x520_zorg
Sluiting van het ziekenhuis in Lelystad zou onacceptabel zijn en tot levensbedreigende situaties kunnen leiden. Dat stellen de provincie Flevoland en de gemeenten in die provincie in reactie op de financiële problemen bij MC IJsselmeerziekenhuizen. In Lelystad staat de hoofdvestiging van de ziekenhuisgroep.
'Er zijn noodmaatregelen getroffen om de patiëntveiligheid te garanderen', aldus een woordvoerder van het met faillissement bedreigde ziekenhuis. De spoedeisende hulp is open, maar het operatieschema is teruggebracht tot ,,direct medisch noodzakelijke operaties". Er worden dus minder patiënten opgenomen, aldus de zegsman.

Kinderen worden overgeplaatst

Kinderen die langere tijd in het ziekenhuis in Lelystad hadden moeten verblijven, worden overgeplaatst. Klinische kindergeneeskunde en klinische verloskunde worden namelijk ,,afgeschaald". De verloskamers zijn inmiddels gesloten en vrouwen die een baby krijgen worden geholpen bij andere ziekenhuizen. De polikliniek is open, ,,óók voor kindergeneeskunde, verloskunde en gynaecologie".

Apotheek gesloten

De apotheek van het ziekenhuis kan niet alle medicatie meer leveren en mensen die bepaalde medicijnen nodig hebben, moeten hun heil bij andere apotheken zoeken.

Wegvallen ziekenhuis kan leiden tot levensbedreigende situaties

In een verklaring wijzen de provincie en de gemeenten erop dat Flevoland een uitgestrekt gebied is en dat het halen van de wettelijke aanrijtijden van ambulances nu al lastig is. ,,Met het wegvallen van het ziekenhuis en hiermee de acute zorg, wordt dit nog moeilijker en kan dit leiden tot levensbedreigende situaties'', aldus de verklaring.

Inwoners hebben ziekenhuis nodig

Verder stellen de provincie en de gemeenten dat in Lelystad veel mensen wonen die een verhoogde aanspraak doen op zorg en niet heel daadkrachtig zijn. ,,Een deel is niet in het bezit van een auto en kan ook de vervoerskosten naar andere ziekenhuizen, voor bijvoorbeeld het bezoeken van een ziek kind, niet betalen.'' ANP

Update: De IJsselmeerziekenhuizen zijn donderdagochtend failliet verklaard door de rechtbank Midden-Nederland.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!