Kassa

Verduurzaming onmogelijk voor veel huizenbezitters

08-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
435 keer bekeken
  •  
woningisolatie isoleren verduurzaming 1127

De verduurzaming van een woning is voor een vijfde van de huizenbezitters niet te betalen, volgens DNB (De Nederlandsche Bank). Dit blijkt uit een onderzoek onder 4,3 miljoen huiseigenaren. Zo leven mensen met lage inkomens vaak in slecht geïsoleerde huizen. Dit betreft vaak jongere huishoudens.

Zij worden juist financieel kwetsbaarder door het verder oprekken van de leennormen om een duurzame investering mogelijk te maken. Een subsidie zou voor een klein deel kunnen helpen. Maar volgens DNB is  deze groep te breed is om zomaar een subsidie toe te kennen.

DNB: Meer stimulans

Een ander probleem is dat ongeveer de helft van de huizenbezitters genoeg spaargeld heeft, maar dit nog niet besteedt aan verduurzaming. Toch is het bij veel van hen mogelijk om de hypotheek te verhogen en dit te investeren in een duurzamer huis. Deze huishoudens zouden volgens het DNB meer gestimuleerd moeten worden.

Volgens de toezichthouder moet worden gekeken naar hoe investeren aantrekkelijker kan worden gemaakt voor huizenbezitters. Omdat huizeneigenaren nu niet goed weten wat zelf kunnen doen voor de verduurzaming, ligt hier ruimte voor verbetering, aldus DNB. Bronnen: ANP / DNB

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

ftm
ftm8 feb. 2022 - 23:48

Het is te gek voor woorden hoe mensen op kosten gejaagd worden voor een klimaatillusie, waarvan de impect op het mondiale klimaat te verwaarlozen is.Straks is heel Nederland "duurzaam", maar bitter arm.

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe9 feb. 2022 - 7:49

'Een klimaatillusie, waarvan de impect op het mondiale klimaat te verwaarlozen is.' Dat is een onbegrijpelijke zin. Maar ik snap denk ik wel waar u heen wilt. Er zijn letterlijk vele duizenden wetenschappers op de wereld die met onderzoek en feiten glashard aantonen dat het met milieu en klimaat heel erg de verkeerde kant op gaat. Accepteren en er wat aan doen, dat is de enige weg.

silkiebooooy
silkiebooooy8 feb. 2022 - 13:16

Top!

edsnabel
edsnabel8 feb. 2022 - 11:18

Er zou ook is aandacht moeten komen om dit voor huurders die een particuliere huisbaas hebben ermee kunnen want die huisbazen ondernemen echt niets, in mijn ogen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!