Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verdere daling huizenprijzen verwacht in 2013

19-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Huizen_Nederland_16.jpg
De huizenprijzen blijven ook volgend jaar dalen. Dit jaar nemen ze met gemiddeld 6 procent af, in 2013 bedraagt de daling 7 procent. Dat verwachten economen van de Rabobank, zo blijkt uit het maandag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt. Per segment en regio zal er wel sprake zijn van grote verschillen, staat in het stuk.
Rabo-economen
De Rabo-economen gaan ervan uit dat het verschil tussen vraag en aanbod op de Nederlandse woningmarkt het komende anderhalf jaar niet zal verdwijnen, al wijzen de voornemens van het kabinet voor de koop- en huurmarkt in de goede richting. Volgens het rapport zullen deze maatregelen op termijn zorgen voor meer evenwicht tussen huur- en koopmarkt. Het kabinet moet wel zo snel mogelijk volledige duidelijkheid scheppen over het voorgenomen beleid.
NVM
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) erkent in een reactie dat er problemen zijn op de huizenmarkt, maar ze hoopt niet dat Rabobank op grond van haar rapport haar leenbeleid gaat aanpassen. ,,Als ze het nu nog moeilijker maakt om een hypotheek te krijgen, wordt het een voorspelling die zichzelf waarmaakt'', zegt een woordvoerder.
Huizenprijzen
In het derde kwartaal zijn de prijzen voor bestaande koopwoningen opnieuw gedaald, staat in het Rabobankrapport. Ten opzichte van het tweede kwartaal ging het om 3,7 procent. Volgens de Rabo-economen komt de daling niet als een verrassing. Bij de kopers is sprake van gebrek aan vertrouwen en mogelijkheden, terwijl de concurrentie tussen de verkopers groot blijft. De vraagprijs daalt echter maar zeer geleidelijk, doordat veel kopers geen dringende noodzaak hebben om te verkopen. Ook de mogelijke restschuld weerhoudt hen ervan met de prijs te zakken.
Koopkracht
De koopkrachtdaling die het gevolg is van de bezuinigingen van het kabinet, zal volgend jaar voor verdere druk op de huizenprijzen zorgen, zo schrijven de Rabo-economen. En de maatregelen voor de woningmarkt mogen dan op lange termijn positief uitpakken, in 2013 hebben ze vermoedelijk een ongunstig effect. Zo is de rente van nieuwe hypotheken alleen nog aftrekbaar bij maandelijkse aflossingen. Dat zal leiden tot hogere maandlasten en een lagere leencapaciteit.
Statistieken
Volgens het rapport zullen dit jaar in totaal 118.000 woningen van eigenaar wisselen. Volgend jaar zijn dat er naar verwachting 110.000.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!