Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verdachten internetoplichting aangehouden

07-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
internetoplichting.jpg
De recherche in Twente heeft vijf mensen aangehouden op verdenking van oplichting via internet, cybercrime, identiteitsfraude en witwassen. Het gaat om vier mannen in van 23, 23, 21 en negentien jaar en een jonge vrouw van zeventien, allen uit Enschede. Ze zijn maandagmiddag gearresteerd en zitten nog vast.
Oplichting via Marktplaats
De aangevers waren slachtoffer van een vorm van oplichting waarbij zogenaamde potentiële kopers op Marktplaats verkopers van goederen benaderden. Tijdens dit contact wisten de 'kopers' beveiligingscodes van bankapps op mobiele telefoons in handen te krijgen. Ze verkregen hiermee toegang tot rekeningtegoeden. Het geld dat ze bemachtigden verdween naar andere bankrekeningen of werd gebruikt voor de aanschaf van dure goederen.
De aanhouding volgde op maandenlang rechercheonderzoek naar aanleiding van honderden aangiften uit heel Nederland.
'Geef nooit je bankcodes'
In het onderzoek is onder meer samengewerkt met het tv-programma TROS Opgelicht. Dat besteedde vaak aandacht aan bankapp-oplichting. Geef nooit je bankcodes prijs, luidt de boodschap van de politie. Ze doelt op pincodes, TAN-codes, activatie -en inlogcodes van bankrekeningen en apps. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!