Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verborgen suikers: deze 10 producten uit de supermarkt zitten er vol mee

14-06-2024
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
148482 keer bekeken
  •  
suiker 1280 ketchup appelsap zoet

Suiker is lekker zoet en daarom een prima smaakmaker. Maar je kunt er ook ongemerkt dik van worden. Bovendien lijden steeds meer Nederlanders aan diabetes, mede door overconsumptie van suiker. Een beetje minderen kan geen kwaad. Welke alledaagse producten in de supermarkt bevatten veel verborgen suikers? We zetten er hier 10 op een rij. Pak het telraam er maar bij, want het aantal suikerklontjes is soms schrikbarend.

Dik van suiker?

Jaarlijks krijgen we per persoon zo'n 50 kilo suiker binnen. Kan zoveel van deze zoete stof consumeren kwaad? Ja, want je wordt er ongemerkt dik van. Dat komt doordat suiker niks meer of minder is dan energie. Eet of drink je producten met veel suiker? Dan sla je het overschot op. Vooral in de vorm van vet. En zo word je dus niet alleen van vet eten (te) zwaar, maar óók van suiker.

(Pre)diabetes rukt op in Nederland

Als je de genetische aanlegt hebt en structureel te veel suiker consumeert, groeit de kans dat je diabetes type 2 krijgt. Onlangs was nog in het nieuws dat het aantal mensen met prediabetes (een voorstadium van de ziekte diabetes) veel hoger is dan gedacht. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat de bloedsuikerwaarden van zeker 1,4 miljoen Nederlanders verhoogd is. Dan heb je nog geen diabetes, maar in deze voorfase kan er al wel blijvende schade ontstaan aan bijvoorbeeld je bloedvaten.

“Er komt een tsunami van diabetespatiënten aan”, voorziet het Diabetes Fonds. Alle hens aan dek dus. Minder suiker consumeren zou voor veel mensen een heel goed voornemen zijn. Waar te beginnen? Probeer eens te minderen met producten uit de supermarkt die vol zijn gestopt met verborgen suikers. We zetten er 10 op een rijtje.

1 – Maaltijdsalade - Gerookte zalm

Kant-en-klaar maaltijden zet je in een handomdraai op tafel. Daarom zijn ze zo in trek en in vele varianten verkrijgbaar bij de supermarkt.

Een verse maaltijdsalade mét gerookte zalm van supermarkt Jumbo? Dat zijn veel vezels, vitaminen en goede vetten. Hartstikke gezond toch? Helaas krijg je meer dan alleen deze bouwstoffen binnen, want één zo’n salade bevat ook 10,4 gram suiker. Dat staat gelijk aan ruim 2,5 klontjes suiker. De hoeveelheid zout in dit product is trouwens ook niet mis, want goed voor 44 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Ja, het is een verse salade met verse vis, zo klaar om op te eten. Maar omdat het bewerkt voedsel betreft, zijn er tal van stoffen extra aan toegevoegd om de smaak te verhogen. En daar gaat het hier dus mis, wat betreft de hoeveelheid suiker en zout.

2 – Vruchtensap - Goudappeltje

Sap van appels, dat klinkt gezond. Maar vruchtensappen zijn niet alleen een bron vitaminen maar ook van suikers. Appelsap behoort tot de absolute toppers in deze categorie.

Een glas (200 ml) Goudappeltje appelsap van Appelsientje, bevat 19,8 gram suiker. Dat staat omgerekend gelijk aan bijna 5 hele suikerklontjes. Zelfs iemand die graag koffie met suiker drinkt, zou gruwen van zo'n hoeveelheid.

3 – Energiedrank - Red Bull

Sommige autocoureurs lijken vleugels te krijgen van dit energiedrankje. Zou het door de hoeveelheid suiker komen die erin zit? Sla je een blikje (250 ml) Red Bull achterover, dan heb je bijna 7 suikerklontjes binnen.

Jongeren zijn gek op energiedrankjes. Helaas drinkt een meerderheid van hen deze frisdrank in zulke hoeveelheden, dat het de kans op (ernstig) overgewicht en het ontwikkelen van diabetes type 2 verhoogt. Het Diabetes Fonds roept daarom op om snel een belasting op suikerrijke dranken in te voeren. Gemiddeld drinken jongeren vier liter frisdrank per week, goed voor ruim 100 suikerklontjes.

4 - Kant-en-klare saus - Chicken Tonight

Een Oosters getinte maaltijd met rijst of bami kun je snel op tafel zetten dankzij een kant-en-klare saus zoals Chicken Tonight. Kies je voor de variant zoetzuur met perzik? Dan kies je ook voor een bescheiden suikerbom. Een gemiddelde portie van 128 gram saus per persoon telt 17,2 gram suiker (ruim 4 suikerklontjes). In een hele pot van 525 gram heeft de fabrikant omgerekend 17 suikerklontjes verwerkt. Een zoetzure saus met heel veel nadruk op ‘zoet’ dus.

5 – Tomatenketchup

Ketchup komt in veel huishoudens bij om het even welke maaltijd op tafel. Lekker bij bijvoorbeeld een stukje (vega)vlees of een patatje.

Helaas is het een schoolvoorbeeld van verborgen suikerconsumptie. Met twee eetlepels ketchup, heb je al een suikerklontje verorberd, heeft het Voedingscentrum berekend.

Advieshoeveelheid suiker

Wat is de aanbevolen maximale hoeveelheid suiker?
Het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is om de consumptie van suiker te beperken tot maximaal 10 procent van het totaal aantal calorieën dat je per dag binnenkrijgt.

Voor vrouwen en mannen geldt een net wat andere advieshoeveelheid. Voor een volwassen man bedraagt het ongeveer 60 gram suiker (15 suikerklontjes) op een dag. Voor vrouwen gaat om 50 gram vrije suikers per dag, oftewel 12,5 suikerklontjes. 

6 – Yoghurtdrink - Aardbei Albert Heijn

Een yoghurtdrink is doorgaans rijk aan calcium en vitamine B. Maar helaas ook rijk aan suiker. In dit voorbeeld nemen we de magere drinkyoghurt van Albert Heijn met aardbeismaak onder de loep. In een glas zijn omgerekend net geen 4 klontjes suiker (15,2 gram) verwerkt. Dat doet de gezondheidsvoordelen van mineralen en vitaminen toch een beetje teniet.

7 – Tussendoortje - Sultana

Eet je een Sultana als tussendoortje bij je glas appelsap, Red Bull of yoghurtdrink? Dan stapelt de suikerconsumptie zich flink op. In dit voorbeeld gaat het om de Sultana fruitbiscuit Naturel, in een verpakking van vier keer drie stuks. Per biscuitje (of portie) verorber je ook 3 suikerklontjes.

Doe je eens gek en eet je er twee? Dan zit je al aan ruim 6 suikerklontjes. Schenk je er een glas AH yoghurtdrink aardbei bij? Dan heb je alweer 10 suikerklontjes binnen. Dat gaat hard met de dagelijkse advieshoeveelheid!

8 – Ontbijtgranen - Brinta Volkoren graanontbijt

Als je niet te veel suiker naar binnen wilt werken pas dan ook op met ontbijtgranen. Deze producten, waartoe ook muesli behoort, zijn vaak vezelrijk en daarom goed voor de darmen. Bovendien bevatten ze tal van vitaminen en mineralen. Maar kijk voor aanschaf eens naar de lijst met ingrediënten. De hoeveelheid toegevoegde suikers, uiteraard om de smaak op te peppen, is vaak niet mis.

Neem een klassieker op het gebied van ontbijtgranen: Brinta volkoren graanontbijt. Een bescheiden portie van 35 gram (met 250 ml halfvolle melk) bevat 13 gram suiker. Dat zijn omgerekend ruim 4 suikerklontjes. Dan heb je aan het begin van je dag met een bakje Brinta al meteen 25 procent van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid suiker binnen.

9 – Soep uit blik – Unox tomaat crème

Van soep uit blik is bij de meeste mensen wel bekend dat er gemiddeld genomen veel zout in zit. Maar de producenten voegen er voor de smaak ook maar wat graag suiker aan toe. Een topper is wat dat betreft Unox Soep Tomaat Crème, maar dan wél in negatieve zin.

In een blikje van 300 ml, goed voor een volle kom, is 11 gram suiker verwerkt. Bijna 4 klontjes dus. Met zo’n portie soep krijg je en passant ook 33 procent van je maximale aanbevolen hoeveelheid zout binnen. Geen product om dagelijks bij de lunch te consumeren, tenzij je de rest van de dag heel gematigd bent met de consumptie van zout en suiker.

10 – Zuiveldrankjes met probiotica – Yakult

Om gezonde darmflora te krijgen, nemen sommige mensen dagelijks een zuiveldrankje met probiotica. In een klein flesje zitten miljarden van deze leven micro-organismen verstopt.

Een bekend merk in dit genre is Yakult. In dit gefermenteerde zuiveldrankje tref je echter niet alleen veel gezonde bacteriën aan... Aan een flesje Yakult Original van 65 ml zijn puur voor de smaak ook twee flinke suikerklonten (8,8 gram suiker) toegevoegd.

50 (!) namen voor suiker

Kijk op het etiket
Wil je jouw suikerconsumptie binnen de perken houden? Let dan op: er zijn wel 50 verschillende suikervormen die de industrie gebruikt om toe te voegen aan producten. Andere benamingen voor suiker die je volgens het Voedingscentrum kunt tegenkomen op het etiket zijn: sacharose, stroop, melksuiker, lactose, fructose, druivensuiker, dextrose, moutsuiker, maltose, honing, agavesiroop, ahornsiroop, isoglucose, melasse, trehalose en galactose.

Minderen met suiker?

Hoe kun je echt een stap maken als je minder suiker of zout wilt nuttigen? Beperk dan de inname van door de industrie gemaakt en bewerkt voedsel. “Als je het echt goed wilt doen, vermijd je alles wat een etiket heeft. Je voorkomt er niet alleen het krijgen van diabetes mee”, geeft Hanno Pijl mee als simpel gezondheids- en voegingsadvies. Hij is hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum en expert op het gebied van diabetes.

In dit Kassa-artikel gaat Hanno Pijl uitgebreid in op 10 gezondheidsfeiten en -fabels over suiker:

bronnen: AD, Diabetes Fonds, Dokter.nl, Gezondheid.be, Parool

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

LAPD
LAPD
26 jun. 2024 - 11:37
Overal mee bemoeien is ook een kunst. Zal zelf wel uitmaken wat ik eet en drink. Dat hoeft het diabetes fonds mij niet voor te kauwen. Die producten in deze top 10 koop ik helemaal niet.
Roemer125
Roemer125
22 jun. 2024 - 9:09
Yakult! Daar schrik ik van. Elke dag neem ik zo'n flesje. De gekochte flesjes drink ik op maar daarna?
Visje2022
Visje2022
17 jun. 2024 - 11:37
Als de overheid gezond voedsel goedkoper maakt zijn we al op de helft want wordt met de jaren erger €75 p.w is nu €150 geworden en we hebben 't ervoor over maar niet iedereen redt dat en kiezen daarom volop troep dat goedkoper is want men heeft andere dingen te betalen dat óók stijgend blijft zonder extra onnodige abonnementen dus men streept van alles weg om hoog nodige te behouden waar medicatie, huur, koop, benzine, energie, verzekering, leef regels stijgen en je zet in op studie van je kids zodat ze betere toekomst qua diploma of werk hebben later maar dat moet blijken als ze klaar zijn dat óók haalbaar is op hun zoektocht terwijl regering Jan en allemaal het land in laat die wel veel gratis krijgt waar de al wonende in nl krom moeten leven of de pot vullen voor wie hier met problemen komen wonen omdat het in hun land lastig wordt. In m'n koopstraat nu al 6jr illegale Polen, Bulgaren, Kroatië etc die met 10 man in 1 huis gepropt worden maar Twente doet er niets aan, tig aangiftes, bedreiging, vernieling, overlast want ze spreken géén NL en uitzendbureau helpt graag hierbij door 5 extra auto's uit te lenen waar ze nu de huizen opkopen als tijdelijke overeenkomst met gemeente waar die lui niet weten hoe in een huis te wonen, 24 u/pd ruzie, dronken, afval dumpen omdat ze in groepen werken dus nl buren vertrekken elders door onderdrukking want hun winnen ons zuurverdiende plek zonder schaamte waar NL vriendelijk blijft opvangen.
Wolf11
Wolf11
16 jun. 2024 - 7:57
De voedselindustrie is een vijand min of meer, ze zijn ook gelinkt aan de farmacy, hun belangen zijn niet de belangen van de consument. Koop dus vooral bio. Ik heb al drie maand een bak druiven van de AH in mijn koelkast staan. Het rot niet weg. Het blijft er hetzelfde uitzien, door de pfas laag die eroverheen zit. Bio voor gezonder leven dus. Ook de kipfilet broodbeleg, in ronde plakken, is aan elkaar geplakt vlees, je moet goed opletten!
Lyzabeth
Lyzabeth
16 jun. 2024 - 7:56
Dat is geen bemoeien maar waarschuwen aangezien er zoveel diabetici zijn of mensen met het voorstadium van diabetes.
Bassets
Bassets
16 jun. 2024 - 5:40
Iedereen zit zich maar te bemoeien met iedereen,ik treknnog ff een pot nutella open
1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe16 jun. 2024 - 15:24
Gewoon doen! Niemand 'bemoeit' zich met uw gewoontes ;) Informatie op een consumentenwebsite heeft niks met bemoeien te maken. Voel u niet aangevallen, hang op en klik weg als het u niet interesseert.
TheedrinkerTweesuiker
TheedrinkerTweesuiker
16 jun. 2024 - 5:39
Mooie opzet. Maar voor degene die één van deze producten eet of drinkt zou het wel fijn dat er een alternatief wordt aangeboden in dit artikel.
paulineklein
paulineklein
16 jun. 2024 - 3:44
In Brinta is geen suiker toegevoegd, die suiker is dus iets wat van nature in graan voorkomt. Er is wel zout aan toegevoegd.
Ina van Kastel
Ina van Kastel
16 jun. 2024 - 1:10
Eigenlijk wil ik ook geen suiker in mijn vlees! Maar in bijna alle vleeswaren in de supermarkt is suiker toegevoegd. Raar toch? Daar heeft toch niemand om gevraagd? Als ik "varkenshaas naturel" koop bij Jumbo dan verwacht je daar toch geen suiker in? Toch maar weer naar de ouderwetse slager en nu maar hopen dat die geen suiker in het vlees doet...
annemariejeanne
annemariejeanne
15 jun. 2024 - 11:16
Het zou een goed idee zijn om op iedere verpakking verplicht te stellen om exact aan te geven wat er in zit. En dan ook geen aparte namen te gebruiken, maar suiker ,zout , vetten en andere ingredienten duidelijk vermelden. Iedere vermelding in een duidelijke gewichts hoeveelheid .
2 Reacties
prikker
prikker15 jun. 2024 - 15:16
Maar... dat staat toch ook op elke productverpakking... We lezen (en verwachten) het alleen vaak niet om dat het toegevoegd wordt.
JannyBoe
JannyBoe15 jun. 2024 - 19:46
Het staat er inderdaad lang niet altijd op als 'suiker'. Maar vaak ook als glucose, fructose, gekaramelliseerde suikerstroop, Maltodextrine en dat soort begrippen. Maar het is suiker. Ik begrijp uw punt wel @annemariejeanne.
AAJ Plaatsman
AAJ Plaatsman
15 jun. 2024 - 11:01
En dit zijn niet de enige producten. In halfvolle melk zitten omgerekend ook aardig wat suikerklontjes. En dan denk je melk is goed voor je blijkt dat dus niet zo te zijn
1 Reactie
paulineklein
paulineklein16 jun. 2024 - 3:38
Dat is lactose, een vorm van suiker die van nature in melk voorkomt. Is dus geen toegevoegde suiker.
Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer
15 jun. 2024 - 10:32
Laten wij in Nederland zou maar eerst gezond voedsel goedkoper maken : dus geen BTW meer op verse groenten en fruit. Ook zie ik een verband tussen armoede en dikke mensen. Ook zouden sportscholen financieel aantrekkelijker moeten worden door bijvoorbeeld subsidie van de de overheid zodat arme mensen gratis kunnen sporten.
1 Reactie
GreesjeG
GreesjeG15 jun. 2024 - 11:59
Mee eens, al moeten sportscholen dan ook meteen stoppen met de verkoop van de zogenaamde energiedrankjes, want daar zit de meeste suiker in.
Docs
Docs
15 jun. 2024 - 7:25
Geweldig informatief
Riet77
Riet77
14 jun. 2024 - 18:23
Vergeet ook de vleeswaren niet. Daar zit ook suiker in wat men niet zou verwachten.
borg queen
borg queen
14 jun. 2024 - 14:44
Tja, daarom gebruiken wij dit soort zaken niet. Bovendien krijg je met natuurlijk zaken ook suikers binnen, zoals o.a. fruit en melk, al heet het anders. Aangezien we hier met voedselallergie en intolerantie te maken hebben, lezen we al jaren de voedseletiketten grondig. En ja, de hoeveelheid suiker, zout en ook vet is vaak om van te schrikken. Ook suikervervangers zijn net zo slecht.
erto171
erto171
14 jun. 2024 - 13:51
Filet American, in de supermarkt ,zelfs daar doen ze suiker in.
2 Reacties
Adeevee
Adeevee14 jun. 2024 - 14:17
Waar niet in, je staat versteld. Schep je zelf suiker in je huzarensalade, je nasi, bami? Zelfs in de hartigste gerechten weten ze suiker te knoeien.
prikker
prikker15 jun. 2024 - 15:18
Had toevallig nog een bakje in huis staan... 1,3% suiker... Vind ik niet écht veel...

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor