Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verbond van Verzekeraars slaat alarm over niet afsluiten levensverzekering: Grote zorgen over financiële catastrofe na overlijden

  •  
19-10-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
10925 keer bekeken
  •  
pb_overlijden_1280

Jetze verloor zijn partner en doet in Kassa van zaterdag 19 oktober 2024 zijn verhaal

© Kassa

Het Verbond van Verzekeraars maakt zich grote zorgen over het toenemende aantal mensen dat geen overlijdensrisicoverzekering afsluit. Zij nemen daarmee onverantwoorde risico's dat hun nabestaanden de woonlasten niet meer kunnen betalen en in het ergste geval op straat komen te staan. Vooral huurders en zelfstandigen sluiten de polis massaal niet af.

Dat blijkt uit onderzoek dat het Verbond van Verzekeraars liet uitvoeren onder ruim 17.000 consumenten. Velen blijken nog nooit van een overlijdensrisicoverzekering te hebben gehoord en weten niet dat die de financiële risico’s afdekt als iemand overlijdt, zodat de woonlasten betaalbaar blijven.

Wil je de reportage en de studiogesprekken terugkijken? Je vindt de video onderaan in dit artikel.

Grote verschillen tussen huurders en woningbezitters

Slecht 15 procent van de huurders blijkt een overlijdensverzekering te hebben afgesloten, tegen 38 procent van de woningeigenaren. Van de zelfstandigen (zzp’ers) heeft slechts 25 procent een overlijdensrisicoverzekering afgesloten; het gaat hierbij zowel om huurders als woningeigenaren.

Veel mensen maken zich grote zorgen over de financiële gevolgen voor hun nabestaanden, mocht hen iets overkomen. Ze zijn er niet van op de hoogte dat een overlijdensrisicoverzekering deze problemen kan voorkomen. Een derde van alle mensen die géén overlijdensrisicoverzekering hebben, denkt dat hun nabestaanden (misschien) meer zullen moeten gaan werken om voldoende geld te hebben om goed van te kunnen leven.

Meer dan de helft denkt zij zullen moeten bezuinigen. Eén op de vijf mensen denkt zelfs dat hun nabestaanden naar een andere woning zullen moeten verhuizen. Het is echter de vraag of zij gemakkelijk een nieuw dak boven hun hoofd zullen vinden op de huidige oververhitte woningmarkt.

Peiling Kassa toont een vergelijkbaar beeld

Uit een peiling die Kassa deed onder 600 nabestaanden komt eenzelfde beeld naar voren. Meer dan de helft kreeg financiële problemen na het overlijden van hun partner. Maar liefst veertig procent zit nog steeds te krap bij kas.

Zorgen om grote groep onderverzekerde huurders: "Sprake van een blinde vlek"

Directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars maakt zich met name zorgen over de grote groep onderverzekerde huurders. Bij hen is volgens hem sprake van een 'blinde vlek' voor de risico's.

"Bij de koop van een woning komt de overlijdensrisicoverzekering aan de orde in een adviesgesprek. Maar huurders met een partner of kinderen moeten zélf initiatief nemen om deze af te sluiten." Het is volgens het Verbond bovendien maar zeer de vraag of de verhuurder bereid zal zijn om de huur te verlagen als iemand die niet meer kan betalen.

Ook zelfstandigen zijn kwetsbaar, klachteninstituut Kifid signaleert problemen

Ook zelfstandigen zijn extra kwetsbaar, volgens Weurding. "Velen hebben naast een overlijdensrisicoverzekering óók geen pensioenvoorziening voor nabestaanden, zoals veel werknemers die wél hebben."

Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) herkent de problematiek. "Sinds het vervallen van de verplichte ORV in 2018 ontvangen wij vaker klachten over de overlijdensrisicoverzekering, of het ontbreken ervan, in relatie tot een hypotheek", aldus een woordvoerder.

"Opnieuw verplichten is géén oplossing"

Het Verbond van Verzekeraars pleit er desondanks niet voor om de polis opnieuw verplicht te stellen. Het stelt dat het de verantwoordelijkheid van mensen zelf is om die al dan niet af te sluiten. "Dit is geheel afhankelijk van iemands financiële situatie", aldus het Verbond.

Het is wel voorstander van een laagdrempelige en toegankelijk periodieke financiële APK. "Dat is oorspronkelijk een idee van de Autoriteit Financiële Markten en Wijzer in Geldzaken. Het moet nog verder uitgewerkt worden, maar het zou een goede oplossing kunnen zijn", aldus Weurding.

Bekijk de reportage uit de Kassa-aflevering van 19 oktober

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Franske1958
Franske1958
28 okt. 2024 - 10:02

Een (gemengde) levensverzekering en zelfs een overlijdensrisicoverzekering kan ook tijdens de looptijd soms een risico hebben op een manier waar veel mensen niet aan denken en dat is dat vrijwel niemand weet dat heel veel polissen een WEV waarde hebben. dat is Waarde Economisch Verkeer. Welke vaak ook meegerekend moet worden bij de jaarlijkse belastingopgave. Maar wat nog veel meer speelt is dat als iemand een leuk bedrag heeft staan bij een leven gemend polis en die persoon komt in de bijstand terecht, dan wordt de WEV waarde van die polis meegeteld bij het spaargeld en krijgt men geen sociale diens uitkering omdat het totale vermogen boven de uitkeringsgrens uitkomt. De enige oplossing is dan die polis verplicht stoppen en voor een schijntje afkopen om het eigen vermogen weer onder de grens te krijgen.

Franske1958
Franske1958
28 okt. 2024 - 10:02

Een (gemengde) levensverzekering en zelfs een overlijdensrisicoverzekering kan ook tijdens de looptijd soms een risico hebben op een manier waar veel mensen niet aan denken en dat is dat vrijwel niemand weet dat heel veel polissen een WEV waarde hebben. dat is Waarde Economisch Verkeer. Welke vaak ook meegerekend moet worden bij de jaarlijkse belastingopgave. Maar wat nog veel meer speelt is dat als iemand een leuk bedrag heeft staan bij een leven gemend polis en die persoon komt in de bijstand terecht, dan wordt de WEV waarde van die polis meegeteld bij het spaargeld en krijgt men geen sociale diens uitkering omdat het totale vermogen boven de uitkeringsgrens uitkomt. De enige oplossing is dan die polis verplicht stoppen en voor een schijntje afkopen om het eigen vermogen weer onder de grens te krijgen.

TCB Jan
TCB Jan
24 okt. 2024 - 0:07

Er is een verschil tussen een levensverzekering en een gemengde verzekering.

Een levensverzekering keert alleen maar uit als men in de periode van de verzekering overlijd uit en een gemengde verzekering keert ook naar de looptijd uit.

Ik zal de mensen het laatste adviseren.

Met vriendelijke groet,

Jan

[EDIT REDACTIE: Tel. nr. verwijderd]

 (Bewerkt door redactie)
TraXXas
TraXXas
21 okt. 2024 - 9:02

Goede dag,

Jullie van Kassa, hebben in onderwerp over dat een overlijdenverzekering dat rond acht euro per maand kost. Dit is alleen als je jong bent, niet rookt en geen ziektes hebt. Laat staan als je ongeneeslijk ziek bent geworden. Dan kom je er helemaal niet in bij een verzekeringsmaatschappij. Ben je al ouder dan 40 jaar, wel of niet gerookt gaat de premie flink omhoog. Laat staan de mensen die het hardste nodige hebben helemaal geen geld over hiervoor.

Het is wel goed, dat jullie hier de aandacht geven. Maar de kosten zijn voor de meeste mensen hoger, dan die 8 euro p/m. Uitervaring weet dat kosten voor verzekering al gauw 20 euro post p/m en ouder dat je wordt de verzekering per jaar duurder wordt, gewoon dat je ouder wordt en meer risico wordt dat je iets krijgt.

1 Reactie
gravin2
gravin222 okt. 2024 - 8:37

klopt, wij namen zo'n ORV van 40.000, we waren de 50 gepasseerd en er was een roker bij,

Maandpremie was 33 euro.

Coboo1
Coboo1
20 okt. 2024 - 10:53

Ik snap wel dat sommige mensen hier boos over kunnen worden.

Bij de verzekeraars zie je vaak door de bomen het bos ook niet meer.

Verzekeringen worden aan geboden voor een krats prijs maar onder de streep betaal je de hoofdprijs.

Maar het is natuurlijk wel de moeite waard om je er in verdiepen.

Dinico
Dinico
20 okt. 2024 - 8:36

En de oplossing is zo simpel.

Bij de aangifte van een nieuw geborenen wordt je meteen gewezen om de zorgverzekeraar ook in kennis te stellen van het nieuwe gezinslid.

Meldt het kindje meteen aan in een verplichte collectieve verzekering dat het risico afdekt van overlijden.

Of we ooit ziek worden is een vraag maar dat we komen te overlijden is een zekerheid.

Gewoon een basis verzekering en wil je dan meer of luxer begraven of gecremeerd worden kan je daar een uitbreiding voor kopen,

D.van Geel
D.van Geel
20 okt. 2024 - 7:38

Soms vraag ik mij af hoe het toch komt dat mensen zich niet verdiepen in deze materie. Is het luiheid, onwetendheid of het te duur vinden? Wel op vakantie gaan maar geen reisverzekering? Brand gehad maar geen brand verzekering? Overleden en geen uitvaartverzekering en overlijdens risicoverzekering? Dat is in mijn ogen oerdom, geen verantwoordelijkheid willen nemen en jouw potentiele problemen op iemand anders afschuiven. En die mogen dan met een "crowdfunding" actie het probleem oplossen...

GSchultz
GSchultz
20 okt. 2024 - 7:01

Wat is dit voor nonsens? Bond van Verzekeraars. Lijkt wel een advertorial. Ook gewoon zonder enige kritiek overgenomen. Verplichte OVR afgeschaft, what the fuck is dat. Moet je zelf opzoeken en dat is dus bij een NHG hypotheek, ondertussen doen alsof dat de normaalste zaak van de wereld was bij iedereen. Dit is trash en dat zien we overal terug in MSM. Bangmakerij als business model. Dan gaan ze niet pleiten voor een verplichting, ze zouden moeten durven. Nee een laagdrempelige APK. Al gezien wat de banken doen met dat soort verplichte shit. Een idee van de AFM, ja laten we die toneelspelers serieus nemen. Dan nog het Kfid, de NL oplossing om iedereen bij de rechtbank weg te houden en dus helemaal niets fokking te hoeven doen aan de toegankelijkheid daarvan. Dit is allemaal drek, puur kwaadaardig gezwel. Er zit zoveel mis in dit wereldje en daar zit het journalistieke onderzoek, maar nee we persen dit er even uit. Hiermee zie je ook de oneindige en ongelooflijke domheid van links (BVVVARA). De basis kennen ze al niet.

3 Reacties
GreesjeG
GreesjeG20 okt. 2024 - 10:28

Wat een boosheid. Info om mensen te waarschuwen voor eventuele gevolgen kan toch geen drek zijn?!

JannyBoe
JannyBoe20 okt. 2024 - 12:41

Zo, lekker even leeggelopen?

Geen idee waar het over gaat, niet te volgen en afkortingen die nergens op lijken.

tenormin
tenormin20 okt. 2024 - 13:53

Inderdaad JannyBoe:kennelijk even blazen. Nou ja, als de rest van zijn Zondag dan nog maar leefbeer is.

BNNVARA LogoWij zijn voor