Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Verbod op rookruimtes horeca per direct ingevoerd

27 sep 2019
  •  
leestijd 1 minuut
roken1_05.jpg
Het is gedaan met de rookruimtes in horeca. Na een uitspraak van de Hoge Raad vrijdag moeten de aparte hokken direct worden verbannen uit restaurants, cafés en andere horecagelegenheden.
Eerder werd al door het gerechtshof beslist dat rookruimtes niet langer waren toegestaan. Na deze rechtszaak, die was aangespannen door de anti-tabaksorganisatie Clean Air Nederland, tekende de Nederlandse staat bezwaar aan. Nu is ook de hoogste rechter meegegaan met de eerdere uitspraak.

'Dramatisch' voor de horeca

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) uitte hun kritiek door de kwalificatie 'dramatisch' toe te kennen aan de eerdere uitspraak. Er waren namelijk al investeringen gedaan en de organisatie pleitte daarom voor financiële tegemoetkoming. Clean Air Nederland is blij met de uitspraak en ziet het als een belangrijke stap. Tegelijkertijd geeft voorzitter Tom Voeten aan dat er wel nog meer stappen moeten worden gemaakt. Onder meer festivals en evenementen moeten wat Voeten betreft geloven aan een rookverbod en de beschikbaarheid van tabak zou aan banden moeten worden gelegd.
Het huidige rookverbod is geldig sinds 1 juli 2008 en geldt niet voor horeca met een speciale rookruimte. Daar komt met deze uitspraak definitief verandering in. Er wordt momenteel onder meer gesproken over een rookverbod op terrassen. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!