Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Verbod op asbestdaken van de baan

5 jun 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Asbest 930x520
Er komt voorlopig geen verbod op asbestdaken. De Eerste Kamer heeft een wetsvoorstel van het kabinet verworpen om het kankerverwekkende dakbedekkingsmateriaal uit te bannen. Het uitstel waarmee staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) de senaat op de valreep nog over de streep hoopte te trekken, mocht niet baten.
Veel Eerste Kamerleden voelen wel voor een verbod op asbestdaken. Maar ze vinden dat het kabinet te overhaast en te rigoureus te werk gaat en twijfelen of de volksgezondheid er inderdaad wel zo mee gebaat is. Het kabinetsplan zou mensen die hun dak moeten vervangen veel werk bezorgen en op hoge kosten jagen. VVD, CDA, PVV, PvdA en SGP stemden daarom tegen.

Opluchting

De Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars en taxateurs (NVM) zijn opgelucht. Ze vinden dat de kosten niet eenzijdig bij consumenten kunnen worden gelegd. “Het is goed dat dit niet doorgaat, want het zou in de praktijk een drama zijn geworden. Het voorstel om asbestdaken op zo’n korte termijn te verbieden was ondoordacht en onuitvoerbaar. Er was niet over nagedacht hoe huizenbezitters, bijvoorbeeld met subsidie, geholpen konden worden die wet na te leven”, aldus Hans André de la Porte (VEH).
Van Veldhoven betreurt dat het voorstel is gesneuveld. Ze wijst erop dat er "tien jaar lang over het verbod gesproken is naar aanleiding van een advies van de Gezondheidsraad". Nu het verbod is weggestemd, is er "geen duidelijk handelingsperspectief voor het opruimen van deze laatste grote bron aan asbest in ons leefmilieu".
De staatssecretaris deed dinsdagochtend nog een ultieme poging het asbestverbod te redden. Ze bood aan de ingangsdatum ruim drie jaar op te schuiven, naar 2028. Maar met die concessie vermurwde ze alleen 50PLUS, en dat was niet genoeg.

Tweede Kamer was al wel akkoord

Van een verbod op asbestdaken is al vele jaren sprake, maar het komt er maar niet van. Ditmaal leek het voorstel toch kansrijk, omdat Van Veldhoven het soepel door de Tweede Kamer had geloodst.
Meer dan driekwart van de asbestdaken zijn te vinden op boerenbedrijven. Boerenorganisatie LTO en de woningcorporaties zijn fel tegen een verbod. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's