Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Verbod kloonvlees niet strijdig met WTO'

11-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vlees_08.jpg
Een verbod op de invoer van vlees van gekloonde dieren is niet in strijd met de regels van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Dat staat in een vertrouwelijk EU-document waar onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard (voorheen SP) de hand op heeft gelegd. Ze presenteerde het stuk woensdag tijdens een debat in het Europarlement.
De informatie in het document staat haaks op wat eurocommissaris Karel De Gucht (Handel) eerder heeft gezegd. Volgens hem is een invoerstop van vlees van kloondieren onmogelijk vanwege WTO-bepalingen. De Belg voorspelde een handelsoorlog met de Verenigde Staten als de EU toch zou kiezen voor een invoerverbod of een verplichte vermelding van de herkomst van het vlees.
Het Europees Parlement wil dat vlees van gekloonde dieren en hun nakomelingen niet op de markt komt in de EU, maar onderhandelingen over een verbod met de lidstaten liepen tot dusver op niets uit.
EU-voorzitter Hongarije zegt dat Liotard selectief geciteerd heeft uit het vertrouwelijke document. Daarin zou wel degelijk gewezen worden op de risico's van een WTO-conflict dat een importverbod van kloonvlees met zich zou meebrengen.
Wetenschappelijk is niet aangetoond dat de consumptie van producten van gekloonde dieren schadelijk is, maar volgens het Europarlement is er brede steun bij het publiek voor een verbod, onder meer uit bezorgdheid voor het dierenwelzijn.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!