Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Verbied zwaar transport op overwegen'

01-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
spoorwegen overweg trein 930 x 520
Er moet een verbod komen op bijzondere, zware voertuigen (zoals hoogwerkers, diepladers en hijskranen) op spoorwegovergangen. Dat schrijft de Maatschappij Voor Beter OV aan demissionair Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen. Aanleiding is een reeks ernstige incidenten waarbij een dode viel, de veiligheid van treinpassagiers in gevaar kwam en veel schade werd aangericht.
Ongevallen op een rij
Vorig jaar februari ontspoorde in Dalfsen een trein nadat die op een hoogwerker was gebotst. De machinist overleed en tien mensen raakten gewond. Medio november ontspoorde een trein in het Groningse Winsum na een botsing met een melkwagen. Er vielen zeventien gewonden. In Deurne reed vorige week een goederentrein op een stilgevallen graafmachine en in Wouw botste afgelopen vrijdag een trein op een dieplader.
Niet vakbekwaam
De reizigersorganisatie Voor Beter OV vindt dat de bestuurders van die bijzondere voertuigen vaak niet vakbekwaam zijn en ook ontbeert het ze aan 'veiligheidsinzicht'. Bovendien zijn dit soort voertuigen veel vaker betrokken bij ongelukken op overwegen dan gewone auto's en vrachtwagens. De organisatie vraagt Schultz dan ook om in te grijpen en dergelijke zware voertuigen niet langer toe te laten op gelijkvloerse spoorwegovergangen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!