Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Verbeter het milieu: eet vleesvervangers!
26-02-2013
•
leestijd 2 minuten
•
69 keer bekeken
•
Dieren eten is slecht voor het milieu, maar wel erg lekker. Om de consument te verleiden af en toe hun biefstuk te laten staan, zijn er allerlei vleesvervangers op de markt. Wat zit er nou eigenlijk in al die plantaardige producten? Zijn die dan wel goed voor het milieu? Kassa Groen zocht het uit.
Soja, melk, schimmels en meer
De meeste supermarkten bieden tegenwoordig een breed scala aan vegetarische worstjes, burgers en balletjes. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook van binnen verschillen de vleesvervangers veel van elkaar. De meeste vegetarische producten zijn gemaakt van soja, dierlijke eiwitten als melk & kaas en schimmels die op tarwe groeien. In mindere mate zijn er vleesvervangers van kikkererwten, rijst en verschillende soorten groentes. Bij sojaproducten zijn er onderling ook nog verschillen tussen 'gewone' soja en duurzame soja. Bij gewone soja is de kans erg groot dat er een stuk regenwoud is gekapt voor de productie van die soja. Bij duurzame soja heb de garantie dat de soja verantwoord is verbouwd en er dus geen oerbos verloren is gegaan. Als je een product koopt van duurzame soja, kun je dat zien aan
dit
logo.
Milieuvriendelijke keuze
Het eten van vleesvervangers is altijd beter voor het milieu dan het eten van een stukje vlees. In onderstaande grafiek is te zien hoe duurzaam verschillende vleesvervangers zijn in relatie tot kip, varken en rund. Volgens Natuur & Milieu maakt het voor het milieu al een enorm verschil als mensen één keer per week kiezen voor een vegetarische maaltijd. Daarom komen zij met een grootschalige actie om vleesvervangers aan de man te krijgen. Zij gaan in het voorjaar maar liefst een miljoen vleesvervangers van de fabrikanten, de vegetarische slager en Vivera gratis uitdelen.