Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nieuw besturingssysteem Apple iOS 12

05-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
iphone 930x520
Apple heeft maandagavond het nieuwe besturingssysteem iOS 12 aangekondigd. Die is vanaf dit najaar beschikbaar voor de iPhone, de iPad en de iPod Touch. De techgigant deed dat tijdens het congres WWDC voor softwareontwikkelaars in San José, niet ver van het hoofdkwartier van het bedrijf.

'Memoji'

Apple lanceerde vorig jaar de animoji: een bewegende, sprekende emoji voor in chats. Nu komt er een nieuwe versie, de Memoji. Gebruikers kunnen een getekend poppetje maken van hun eigen gezicht. Ze kunnen die een ingesproken boodschap laten voordragen in een chat.

Augmented reality

Apple wil ook meer doen met augmented reality, het toevoegen van virtuele plaatjes aan de echte wereld. Meerdere apparaten kunnen bijvoorbeeld aan elkaar worden gekoppeld zodat mensen samen hetzelfde virtuele spel kunnen spelen, of zodat collega's samen aan hetzelfde virtuele project kunnen werken.

Fotoalbum

Het fotoalbum kan afgebeelde mensen herkennen en voorstellen om foto's met hen te delen. En als iemand dat doet, kan iOS 12 automatisch in het album van de ander zoeken naar vergelijkbare foto's om te delen. Volgens Apple worden er jaarlijks duizend miljard foto's gemaakt met iPhones en iPads. In videobeldienst FaceTime zijn straks ook groepsgesprekken mogelijk, met maximaal 32 deelnemers tegelijk.

Tijdlimiet

iOS 12 heeft ook instellingen voor mensen die willen minderen. Zo is het mogelijk om een tijdlimiet in te stellen voor apps. 's Nachts kan de telefoon op 'Niet Storen' worden gezet, zodat er geen berichten en piepjes komen. Ouders kunnen de toestellen van hun kinderen beter controleren en ingrijpen als zij te veel online zijn.
iOS 12 zal beschikbaar zijn voor alle Apple toestellen die op dit moment gebruik maken van iOS 11.

WatchOS, tvOS en macOS

Apple liet ook de nieuwe versies van watchOS (voor de Apple Watch), tvOS (voor Apple TV) en macOS (voor vaste computers en laptops) zien. Zo krijgt het slimme horloge een walkietalkie-functie en kunnen gebruikers een competitie met elkaar aangaan. De nieuwe versie van macOS, die de naam Mojave heeft gekregen, heeft onder meer instellingen om de privacy van gebruikers beter te beschermen. Apple wil dat apps voor de iPad en de iPhone over een tijdje beter beschikbaar zijn op pc's en laptops.

100 miljard dollar

De App Store van Apple is tien jaar oud. Sinds die tijd is er 100 miljard dollar uitgekeerd als beloning aan de mensen die de apps hebben ontwikkeld, maakte Apple maandag ook nog bekend.
Bron: ANP / Tweakers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!