Kassa

Veolia hoopt op nieuwe kans HSL

04-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
logo_veolia.jpg
Veolia Transport Nederland is ,,zeer geïnteresseerd'' om opnieuw mee te dingen naar de concessie voor de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Brussel.
Concessie
Dat zegt topman Manu Lageirse van Veolia in een reactie op de opening die staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer heeft geboden. Intrekking van de concessie van de NS behoort volgens haar tot de mogelijkheden.
,,We hopen dat dit ook serieus gemeend is'', benadrukt Lageirse. ,,We hebben tien jaar op de reservebank gezeten.''
Veolia verloor destijds de aanbesteding van de NS en eindigde als tweede. Het bedrijf bood destijds iets minder dan 80 miljoen euro per jaar voor de concessie. NS verkreeg de concessie door het dubbele bedrag te bieden.
Kosten
Lageirse: ,,Onze treinen van Siemens en Alstom waren per stuk tien miljoen euro duurder, maar dan hadden we sinds 2007 zonder problemen op de HSL Zuid kunnen rijden.''
Regio's Veolia
Veolia voert treindiensten uit in Limburg (Maastricht-Kerkrade en Roermond-Nijmegen) en stads- en streekvervoer in Zuid-Limburg, West- en Midden-Brabant, Haaglanden en Zeeuws-Vlaanderen.
Nieuwe aanbesteding 'niet opportuun'
Andere vervoersbedrijven houden hun kaarten vooralsnog voor de borst als het gaat om een eventuele nieuwe concessie. Arriva zegt geen reactie te willen geven op de mogelijke intrekking van de NS-concessie. Voor Connexxion is een nieuwe aanbesteding volgens een woordvoerder ,,vooralsnog niet opportuun''.
Thalys
Thalys, een samenwerkingsverband van het Franse SNCF, Deutsche Bahn en NMBS, rijdt al op de hogesnelheidslijn en heeft geen plannen om de concessie van partner NS over te nemen. Wel wordt samen met de NS gewerkt aan de uitbreiding van het aantal diensten tussen Amsterdam en Brussel van negen naar twaalf. Die opgevoerde frequentie is volgens een woordvoerster pas in december mogelijk.
Volgens Thalys is het behoorlijk vol in de treinen tussen beide hoofdsteden. Vorig jaar groeide het aantal reizigers met 5,5 procent. Dit voorjaar neemt het aantal passagiers met meer dan 10 procent toe, aldus Thalys. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!