Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Veiligheidsregio Gelderland geteisterd door gijzelsoftware

14 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
gijzelsoftware hack virus 1127

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) is de dupe van gijzelsoftware, meldt de VNOG op zijn website. De veiligheid is niet in het geding. Volgens de VNOG is nog niet bekend uit welke hoek de aanval komt.

Door de gijzelsoftware zijn interne systemen van de Veiligheidsregio geraakt. Deze werken nu beperkt. Ook kan e-mail niet meer worden gebruikt. De informatie die de brandweer nodig heeft bij een uitruk is wel beschikbaar: de meldingssystemen P2000 en C2000 werken gewoon. Ook kan de rol van de VNOG bij bestrijding van het coronavirus gewoon doorgaan, aldus de Veiligheidsregio.

Met specialisten van onder meer het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en politie wordt onderzocht of de aanvallers toegang tot data hebben gekregen en wat de gevolgen zijn. "We zetten alles op alles om te zorgen dat alle systemen zo spoedig mogelijk weer veilig kunnen werken. Hoe lang dit gaat duren is op dit moment niet te zeggen", stelt VNOG. ANP

Meer over:

, , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!