Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veiligheidsprotocol rond schoolzwemmen verscherpt

17-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kinderen sport zwemmen
Tijdens het schoolzwemmen gaan bij het onderdeel vrij zwemmen kinderen die nog niet zo goed in het water zijn een gekleurd hesje dragen. De maatregel maakt onderdeel uit van een verscherpt veiligheidsprotocol rond het schoolzwemmen, opgesteld door de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG). Directeur André de Jeu bevestigt woensdag berichtgeving hierover in het AD.

Verantwoordelijkheid

Een andere verscherpte maatregel is dat er duidelijkere afspraken zijn gemaakt over wie wanneer verantwoordelijk is tijdens het schoolzwemmen. Zo staat nu expliciet vermeld dat leraren tijdens de lessen mogen ingrijpen als ze de situatie onveilig vinden. Ook zal er een duidelijker overdracht zijn tussen leraar en zwembadmedewerker.

Verdrinkingsdood als aanleiding verscherpte afspraken

De aanleiding voor de verscherpte afspraken is de verdrinkingsdood van het negenjarige Syrische meisje Salam vlak na het schoolzwemmen in Rhenen. Haar dood leidde tot een juridisch conflict over de vraag wie verantwoordelijk was, leerkrachten of zwembadmedewerkers. Salam verdronk in het diepe bad.

Maatregelen niet ver genoeg

Betrokkenen vanuit het onderwijs en de zwembaden vinden de nieuwe maatregelen niet ver genoeg gaan, vertellen ze aan het AD. ,,Het is nog steeds niet duidelijk wanneer de overdracht van de leerlingen aan de zwembadmedewerker is. Dat moet veel scherper", zegt Liesbeth Verheggen, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond. Commercieel-directeur Roger van Meer van de uitbater van zwemgelegenheden Optisport sluit zich daarbij aan.
Volgens De Jeu echter is het nieuwe protocol zorgvuldig opgesteld. ,,Het is door juristen bekeken en daaruit blijkt dat het goed is gebeurd." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!