Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veiligheidsberaad wil verbod op carbid en invoer vuurwerk

23-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
vuurwerk kijken wijzen 930x520

Het Veiligheidsberaad, de vergadering van burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio, praat vanavond over vuurwerk en carbid. Op dit moment zitten er veel haken en ogen aan het vuurwerkverbod dat het kabinet heeft ingesteld voor de komende jaarwisseling.

Het kabinet besloot het verbod in te stellen om de toch al zwaar belaste zorg te ontlasten en handhaving makkelijker te maken.

Burgemeesters willen verbod op bezit en invoer vuurwerk

Burgemeesters van regio's die grenzen met België en Duitsland willen dat er ook een verbod komt op het bezit van vuurwerk voor de komende jaarwisseling. Een invoerverbod zou verder een mogelijkheid zijn om vuurwerkproblemen in deze regio's te voorkomen. Op dit moment kan er namelijk wel vuurwerk gekocht worden in België en Duitsland en in Nederland ingevoerd worden. 

Carbidschieten

Carbidschieten is nog niet verboden tijdens de komende jaarwisseling. Dit vormt mogelijk een probleem. Carbidhandelaren worden sinds het vuurwerkverbod overstroomd met bestellingen van mensen die waarschijnlijk geen ervaring met carbid hebben. Daarom spreken de veiligheidsregio's naar verwachting aanvullende regels af voor carbidschieten. Zo wil gemeente Den Haag carbidschieten rond de jaarwisseling verbieden.

Justitieminister Ferd Grapperhaus schuift aan bij het Veiligheidsberaad. Hij geeft na de vergadering samen met beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, een toelichting.

Bron: AD, ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!