Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Veiligheidsberaad wil algemeen vuurwerkverbod dit jaar

3 nov 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vuurwerk sterretje 1127

De 25 burgemeesters uit het Veiligheidsberaad pleiten voor een algeheel vuurwerkverbod rond oud en nieuw. Ze willen dat het afsteken en de verkoop van rotjes en pijlen dit jaar niet doorgaat, omdat vuurwerk zorgt voor schade en ook enorme druk legt op de hulpdiensten. Daarnaast brengt het volgens Hubert Bruls, voorzitter van het beraad, dit jaar veel onzekerheid en spanningen met zich mee.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over vuurwerk. Er zijn twee partijen, GroenLinks en de Partij voor de Dieren, die op donderdag pleitten voor een verkoopverbod op vrijwel al het consumentenvuurwerk dit jaar. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) gaf hierop vrijdag aan dat het kabinet een vuurwerkverbod overweegt om de zorg te ontzien. "Het wordt een ongewisse jaarwisseling", aldus Bruls, burgemeester van Nijmegen. "Deze maatregel helpt om iets meer rust te brengen. Ook voor de ziekenhuizen en huisartsen, want hierdoor krijgen zij minder patiënten binnen."

Inleveren op dingen die we leuk vinden

Bruls beseft dat veel mensen uitkijken naar het knalmoment rond de jaarwisseling. "Wij moeten het virus op afstand houden. Dit is de meest ernstige crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Wij moeten allemaal dingen laten die we heel erg leuk vinden. Als het vuurwerk een van de dingen is die wij moeten inleveren, dan is dat zo." De wens voor een afsteekverbod stond al langer op de agenda van veel burgemeesters. Het liefst willen zij dat er dit jaar helemaal geen vuurwerk mag worden verkocht. Maar dat is niet hen, verduidelijkt Bruls. Zij kunnen dit niet verplichten, dat moet het kabinet doen.

Vuurwerk in zwaarder categorie is al verboden

De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) kijkt met verbazing naar de roep van de burgemeesters en wijst erop dat het gebruik van onder meer knalvuurwerk, sierpijlen en vuurwerk in de zwaardere categorie begin dit jaar al is verboden. "Het siervuurwerk dat overblijft, is prima te beheersen. Als dat ook niet meer mag, bestaat de kans dat mensen vuurwerk in Duitsland of België halen want daar ligt het gewoon in de winkels. Daar wordt nu al veel gekocht. De kans is dan ook groter dat ze vuurwerk meenemen dat we hier al hebben afgeschaft."

Burgemeesters hopen op landelijk pakket

De burgemeesters hopen dat Den Haag dinsdag met nieuwe landelijke en geen regionale regels komt. "Het draagvlak voor een landelijk pakket is verreweg het grootst. Dat is het duidelijkst en beste uit te leggen aan iedereen." ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

aldie
aldie11 jan 2021 - 9:45

Denk dat dit geen goed idee is voor het vertrouwen in de overheid. Je mag niet zeggen we doen dat dit jaar ivm corona en vervolgens; lekker nooit meer.
We zagen dat er ondanks verbod toch heel veel vuurwerk is afgestoken. Zou de overheid onbetrouwbaar blijken voorspel ik nog veel meer vuurwerk.

De rapportage over het oogziekenhuis rond oud en nieuw mag wat mij betreft in december dagelijks worden getoond of delen er van.

Hondeneigenaren raad ik aan naar een cursus te gaan met hun hond. Heel vaak ligt een onjuiste opvoeding ten grondslag aan de angst van de beesten!

miennaamishaaz
miennaamishaaz3 nov 2020 - 10:51

Wat ze moeten doen is Schand reclames vanaf 20 december tot 1 januari, bij elk reclame blok op elke zender, waarbij ze zeggen Vuurwerk slachtoffers "door eigen schuld" Krijgen LAGE prioriteit in ziekenhuizen, ongeacht of de persoon in kwestie zijn hand heeft verloren.

Daarnaast een NL alert voor iedereen, iedere 10 minuten vanaf December 31 23:00 uur tot 1 januari 5 uur. met dat als je vuurwerk afsteekt je weet dat je geen prioriteit krijgt in ziekenhuizen.