Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Veiligheidsanalyses voorzagen al een pandemie

27 mrt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
onderzoek typen laptop 1127
In diverse veiligheidsanalyses van de overheid is het gevaar van een pandemie zoals het coronavirus al voorzien. Vorig jaar is de voorbereiding op zo'n ramp als onderdeel van de Nationale Veiligheidsstrategie gepubliceerd. Toen is er weinig mee gedaan, meldt de NRC op basis van eigen onderzoek.

Tekort aan intensivecarebedden al sinds 2016 in kaart

In veiligheidsanalyses, in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV),  wordt al vanaf 2016 gewezen op het gevaar van pandemieën en het tekort aan intensivecarebedden die ontstaat in zo’n periode. Experts van RIVM, TNO, AIVD en NCTV schreven aan deze analyses mee.
Hun waarschuwingen resulteerden in een paragraaf in het belangrijkste beleidsstuk waarop het kabinet zijn nationale veiligheidsstrategie baseert. "Het risico van een uitbraak van een (ernstige) infectieziekte zoals een grieppandemie blijft (...) reëel", staat in het document. "De Rijksoverheid voert op strategisch niveau beleid uit om hierop voorbereid te zijn."
Bron: NRC

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!