Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veiligheid geen rol bij gaswinning Groningen

18-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gasleiding_09.jpg
De veiligheid van inwoners van de provincie Groningen speelde geen rol bij de besluitvorming tot 2013 over de winning van aardgas in hun provincie. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Deze conclusie stond ook al in een conceptrapport dat in januari uitlekte.
Volgens de onderzoeksraad is niet zorgvuldig omgegaan met de veiligheid van inwoners van de provincie.
Risico's
De raad onderzocht de besluitvorming rond de gaswinning in Groningen in de periode vanaf de ontdekking van het gasveld in 1959 tot 2014. Betrokken partijen waren onder meer het ministerie van Economische Zaken, Shell en GasTerra. Zij beschouwden risico's voor inwoners vooral als schaderisico dat vergoed kon worden en ,,het veiligheidsrisico achtten zij verwaarloosbaar'', schrijft de onderzoeksraad. Het belang van de winning stond op de eerste plaats, aldus de raad.
Aanbevelingen
De onderzoeksraad doet in zijn rapport een aantal aanbevelingen. Zo moeten de bij de gaswinning betrokken partijen erkennen dat ze tot 2013 niet zorgvuldig zijn omgegaan met de veiligheid van burgers in Groningen. Ook moet vanaf nu de veiligheid van de inwoners een belangrijke rol spelen bij besluiten over gaswinning, vindt de raad. ANP

Meer over:

gas, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!