Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veiligheid Dacia Logan 'dikke onvoldoende'

03-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Dacia_t.jpg
De nieuwe Dacia Logan heeft een dikke onvoldoende gekregen in een Europese botsproef. Dat maakte de ANWB woensdag bekend.
Passagierscompartiment vervormt bij frontale botsing
Bij een frontale botsing blijkt dat het passagierscompartiment van de auto ernstig wordt vervormd, waardoor de bescherming van de inzittenden te wensen overlaat. ,,Bij de botsing kwamen er scheuren in de voetenruimte en schoten de pedalen ver naar achteren'', aldus de ANWB.
Airbag
Daarnaast blijkt dat bij een zijdelingse botsing de zij-airbag het hoofd van de bestuurder niet goed beschermt. Verder verschoof de stoel van de bestuurder, waardoor de sluiting van de gordel bekneld raakte en niet meer was te openen. De gordel moest worden opengesneden om de testdummy te bevrijden.
Drie van de vijf sterren
De Logan haalde in de crashtest van Euro NCAP, de Europese instelling die alle automodellen op veiligheid test, slechts drie van de vijf sterren. Volgens de ANWB is vier of vijf sterren de gangbare score bij nieuwe auto’s die op de markt komen. De bond roept Dacia, het budgetmerk van Renault, op om de tekortkomingen zo snel mogelijk te verhelpen. De botsproef heeft betrekking op de Logan MCV, de stationwagenvariant van het model.
Naast de Dacia Logan onderwierp Euro NCAP nog elf auto’s aan botsproeven. Daarvan haalden zeven de maximale score van vijf sterren en vier modellen vier sterren.
2000 verkochte auto's
Een woordvoerster van Renault Nederland laat in een reactie weten dat alle automodellen van Dacia veilig zijn. ,,We kijken altijd naar verbeterpunten''. Dat de Logan minder goed uit de test is gekomen komt volgens haar vooral door strengere meetmethodes. In Nederland zijn dit jaar ongeveer 2000 van de betreffende auto's verkocht. ANP

Meer over:

dacia, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!