Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veilig naar de kapper, tandarts of fysiotherapeut? Dit moet je weten!

11-05-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
787 keer bekeken
  •  
kapper kapster haar 1127
De tandarts was al enige tijd open, maar vanaf vandaag mogen meer mensen in contactberoepen hun deuren weer openen. Dus jij kan nu weer naar bijvoorbeeld de kapper, masseur, nagelstylist, tatoeëerder of de fysiotherapeut. Maar hoe doe je dat veilig? En waar moet je rekening mee houden? Kassa deelt wat je moet weten!

Alleen op afspraak én zonder coronaklachten

Als je naar de kapper of tandarts wil, kun je daar alleen heen wanneer je geen coronaklachten hebt. Daarnaast wordt er gewerkt op afspraak, waarbij personeel vooraf met jou op basis van enkele vragen afstemt of je bezoek een risico oplevert of niet.
Wil je vooraf zelf checken of je wel of geen afspraak kunt maken? Hier vind je de checklist van de RIVM op basis waarvan de afweging wordt gemaakt . Wordt minimaal een vraag met ‘ja’ beantwoord? Dan kun je geen afspraak maken.

Mensen in risicogroepen

Het staat mensen met een contactberoep vrij om een niet-medisch mondkapje te dragen, maar het is niet verplicht door Rijksoverheid. Ook als klant ben je niet verplicht een mondmasker te dragen bij je bezoek.
Maak je deel uit van een risicogroep? Maak dan zelf de afweging of je een afspraak echt nodig acht en in hoeverre een bezoek voor jouw risicovol kan zijn. Hierbij kan een telefoongesprek met een medewerker voor extra verduidelijking zorgen.

Algemene hygiënemaatregelen

Bij elk bezoek gelden de algemene hygiënemaatregelen. Volg deze zo nauwkeurig mogelijk op. De maatregelen zijn; was je handen regelmatig met water en zeep, zit niet aan je gezicht, schud geen handen en nies in je elleboog.

Protocol bij de tandarts

Bij wie een afspraak bij de tandarts heeft gemaakt, wordt ook kort voor de afspraak vaak nogmaals de checklist doorgelopen. Daarnaast word je gevraagd kort voor de afspraak (en dus juist niet al te vroeg van tevoren) naar de tandarts te komen, om zo overvolle wachtkamers te voorkomen. Als de wachtkamer al vol zit, dan is de kans groot dat je buiten dient te wachten.
In de behandelkamer zelf dragen medewerkers – net als normaal gesproken – mondkapjes, desinfecteren ze hun handen en worden instrumenten schoongemaakt. Als klant zul je vaak gevraagd worden om je handen te wassen of te desinfecteren wanneer je binnenkomt. Ook is het van belang daarna zo min mogelijk aan te raken. Om deze reden zijn tijdschriften dan ook weggehaald uit wachtkamers. Hier vind je meer informatie.

Protocol bij de kapper

Kappersbrancheorganisatie ANKO heeft een protocol opgesteld waarmee veilig naar de kapper gaan wordt gegarandeerd. Zo moet er in kapperssalons voor worden gezorgd dat klanten op anderhalve meter van elkaar kunnen zitten. Daarnaast moeten kappers elke behandeling vooraf en achteraf hun handen wassen en ook eenmaal per uur – tijdens het bezoek van de klant – hun handen wassen. Ook zijn er schermen opgesteld en staat er handgel gereed.
Voor de komende tijd zit de agenda van de meeste kapsalons echter al ramvol. Enkele kappers waren op 11 mei stipt na middernacht zelfs al open. Mocht je snel een knipbeurt nodig hebben, lees je hieronder thuiskniptips.

Protocol bij de schoonheidsspecialisten en overige beroepen

ANBOS, de brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten, heeft ook een hygiëneprotocol opgesteld. Dat is samengesteld op basis van onder meer de richtlijnen van het RIVM.
De richtlijnen voor medewerkers in contactberoepen vind je hier. Aan deze richtlijnen zullen vanzelfsprekend alle medewerkers zich zo veel als mogelijk houden.
Bron: allesoverhetgebit.nl, ANP, de Gelderlander, Rijksoverheid, RIVM
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!