Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

VEH waarschuwt voor extreme stijging energierekening in 2024

23-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
11212 keer bekeken
  •  
Energielabel 1127

Eigenaren van tochtige huizen kunnen flinke financiële tegenvallers verwachten als ze hun woningen niet goed isoleren. Volgend jaar valt hun energierekening waarschijnlijk nog mee dankzij het plafond dat het kabinet invoert voor gas- en elektriciteitsprijzen, maar in 2024 valt die steun weg waardoor kosten erg kunnen oplopen. Daar komt ook nog een hogere belasting bovenop, waarschuwt belangenvereniging Vereniging Eigen Huis (VEH). 

Volgend jaar stijgen de belastingtarieven voor gas- en elektriciteitsverbruik. Daarnaast verlaagt de regering de vaste teruggave van de energiebelasting fors, terwijl de btw over energie na een tijdelijke verlaging tot 9 procent weer teruggaat naar 21 procent.

“Energierekening kan duizenden euro’s hoger uitvallen”

Volgens de organisatie voor huiseigenaren stijgen de belastingen na 2023 met gemiddeld 528 euro ten opzichte van 2022 als de belastingplannen ongewijzigd blijven. Als de energieprijzen zo hoog blijven als deze winter, kan de energierekening duizenden euro's hoger uitvallen.

VEH: Aanvullende maatregelen om energienota betaalbaar te houden

VEH wil aanvullende maatregelen om de energienota ook na volgend jaar betaalbaar te houden. Daarbij moet vooral werk worden gemaakt van energiebesparende maatregelen, bijvoorbeeld via subsidies en vouchers die via het Nationaal Isolatie Programma verkrijgbaar zijn. 

De pijn voor huiseigenaren die nog niet in staat zijn geweest zuiniger aan te doen, is namelijk het grootst.

“Iedereen die achterblijft loopt risico op grote klap”

"Het belangrijkste is dat slecht geïsoleerde woningen zo snel mogelijk worden aangepakt. Iedereen die achterblijft loopt het risico na volgend jaar alsnog hard te worden getroffen door hoge energietarieven en belastingen", zegt VEH-directeur Cindy Kremer. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

borg queen
borg queen23 nov. 2022 - 15:40

Wel, dan moet ik dat maar gaan verhalen op de verhuurder, die al ruim 10 jaar schermt met renovatie van de sociale huurwoningen uit 1961, maar niets doet. Zelf heb ik het geld niet voor alle isolatie en heb al gedaan wat in mijn macht ligt. De hele buurt laten staken door geen huur meer te betalen, totdat de woningen goed geïsoleerd zijn en wij van die hoge energiekosten af zijn. Wat moet je anders? Je bent overgeleverd aan je verhuurder.

bartbo
bartbo23 nov. 2022 - 13:01

Mijn vrouw heeft 24 uur per dag een zuurstofconcentrator nodig om nog een beetje menswaardig leven te leiden, het apparaat verbruikt 300 kw per uur, dus 7200 kw per dag. Nu wil het dat onze zorgverzekeraar (Menzis) slechts 1 euro per 24 uur vergoed en wij ver boven het prijsplafon uitkomen, ongeveer het dubbele, is Menzis niet verplicht om ons dat hoge bedrag te compenseren? Want anders zullen wij in de armoede vervallen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!