Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

VEH verwacht betalingsproblemen bij aflossingsvrije hypotheek

16-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
hypotheek 930 520
Een aanzienlijk deel van de huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek verwacht het geleende bedrag na dertig jaar niet terug te kunnen betalen. Dat stelt Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van een enquête onder haar leden.

Een derde kan niet aflossen

Van de 1200 gepeilde leden denkt meer dan een derde de hypotheekschuld van de woning niet te kunnen aflossen aan het einde van de looptijd. Deze groep neemt een risico, waarschuwt VEH. Hypotheekverstrekkers verlengen de lening immers niet altijd onder dezelfde voorwaarden. Daardoor kunnen maandlasten onbetaalbaar worden en moet het huis in het uiterste geval worden verkocht.
Banken benaderen klanten met een aflossingsvrije hypotheek vaak zelf over de betaalbaarheid van hun lening. Dit wordt volgens VEH vaak niet op prijs gesteld. Van de ondervraagden wil een meerderheid van 85 procent niet dat de kredietverstrekker contact opneemt om poolshoogte te nemen.

Daling prijzen kan voor problemen zorgen

De Nederlandsche Bank (DNB) uitte dit najaar zijn zorgen over uitstaande leningen die niet regulier worden afgelost. Hoewel huizen als onderpand nu nog zekerheid bieden, waarschuwt de toezichthouder dat een daling van de huizenprijzen in de toekomst voor problemen kan zorgen.
Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is bezorgd. Deze waakhond experimenteert daarom met nieuwe communicatievormen om hypotheekhouders te behoeden voor financiële problemen.
Het is al jaren niet meer mogelijk om de volledige waarde van een huis met een aflossingsvrije hypotheek te financieren. Ook aflossingsvrije leningen voor een deel van de woningwaarde worden sterk ontmoedigd. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!