Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

VEH: vertrouwen woningmarkt trekt verder aan

01-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Huizen_Nederland_37.jpg
Het vertrouwen op de Nederlandse woningmarkt is in september voor de negende maand op rij gestegen. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) dinsdag op basis van eigen onderzoek.
Er nog lang niet bovenop
De Eigen Huis-marktindicator, die de belangenorganisatie met de TU Delft maakt, klom van 70 in augustus tot 73 in september. Maar daarmee is ,,de ernstig verzwakte woningmarkt er nog lang niet bovenop'', aldus de vereniging. Pas als de indicator op 100 punten staat is het consumentenvertrouwen in evenwicht.
Bodem bereikt
Volgens de onderzoekers verwacht nog maar 24 procent dat de omstandigheden voor het kopen van een woning het komende jaar verder zullen verslechteren, tegenover 54 procent in januari van dit jaar. Bijna twee derde (63 procent) is van mening dat de huizenprijzen nu wel de bodem hebben bereikt. De onzekerheid over de stijgende werkloosheid en de dalende koopkracht van huishoudens houdt echter aan.
Goed betaalbaar
Koopwoningen zijn voor veel mensen volgens Eigen Huis goed betaalbaar geworden door de combinatie van sterk gedaalde huizenprijzen en een lagere hypotheekrente. Volgens Makelaarsland, naar eigen zeggen het grootste makelaarsbedrijf in Nederland, wil 60 procent van de woningzoekers nu binnen 3 maanden een woning kopen. De plannen die met Prinsjesdag bekend zijn geworden hebben geen invloed op de koopintentie.
Stijging
De makelaarsorganisatie becijferde dat er in september zo'n 10.500 woningen verwisselden van eigenaar, een lichte stijging vergeleken met vorig jaar. ,,Het gehele derde kwartaal is tot nu toe ook het beste kwartaal van 2013 gebleken'', aldus Makelaarsland. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!