Kassa

VEH: vertrouwen woningmarkt flink omhoog

29-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huis4_07.jpg
Het vertrouwen op de woningmarkt is in mei het sterkst gestegen sinds het begin van de metingen in april 2004. Dat maakte de Vereniging Eigen Huis (VEH) bekend op basis van haar Eigen Huis Marktindicator.
Trendbreuk
De indicator steeg met 6 punten naar een stand van 63. Volgens de VEH is daarmee sprake van een trendbreuk. Ten opzichte van de neutraalwaarde van 100 is de situatie op de woningmarkt nog altijd moeizaam, maar de negatieve spiraal is hiermee doorbroken, aldus de vereniging. De stijging van het vertrouwen wijst er volgens de onderzoekers op dat het aantal kooptransacties in de komende periode zal toenemen.
Hypotheekrenteaftrek
Consumenten zijn vooral minder negatief gestemd omdat de onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek voorlopig is verdwenen, aldus de VEH. Ook is het kopen van een woning voor veel huurders aantrekkelijk geworden vanwege de soms forse huurverhogingen die voor de sociale huursector worden doorgevoerd.
Restschuld
Volgens de VEH hangen er nog wel donkere wolken boven de woningmarkt. De werkloosheid loopt snel op en de koopkracht van huishoudens daalt. Ook zijn er steeds meer huishoudens die met hun hypotheek 'onder water' staan. Die huiseigenaren kunnen daardoor niet of nauwelijks verhuizen omdat banken zelden bereid zijn een restschuld mee te financieren in een volgende woning, zo weet de organisatie.
Huizenprijzen
De vereniging stelt dat door de beperkende maatregelen van banken en het kabinet de woningmarkt hard is geraakt. De huizenprijzen gingen sterk omlaag en het aantal verkopen daalde tot een dieptepunt. Volgens onderzoek blijkt dat de meeste mensen nog steeds een voorkeur hebben voor een koopwoning. De VEH vindt daarom dat de banken en de politiek de koopwens van consumenten niet onnodig moeten dwarsbomen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!