Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA

#IkRedHetNietMeer: Wil jij jouw verhaal delen? Of wil je graag hulp bieden?
Kassa

VEH: veel klachten over malafide makelaars

29-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1039 keer bekeken
  •  
verkoop deal
Makelaars houden er malafide praktijken op na meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH). Bij het meldpunt Oneerlijke Biedingspraktijken kwamen honderden meldingen binnen. De klachten gaan onder meer over makelaars die onderling informatie uitwisselen over biedingen. Ook zijn kopers tegen elkaar uitgespeeld, waar prijzen bewust zijn opgedreven.
Wie zonder aankoopmakelaar een huis wil kopen, kan het vaak wel kunnen schudden. Biedingen worden namelijk niet doorgegeven, aldus VEH. Verder is het zonder aankoopmakelaar in veel gevallen haast onmogelijk om een bezichtiging te plannen.

'Schrijnend gebrek aan regels'

Volgens Vereniging Eigen Huis is er sprake van een "schrijnend gebrek" aan regels en duidelijke afspraken over verkoopprocedures. Daardoor overschrijden veel makelaars de ethische grenzen. De vereniging vindt dat demissionair minister Kajsa Ollongren met makelaarsorganisaties afspraken moet maken om de misstanden uit te roeien.

De VEH merkt op dat door de grote vraag naar woningen en het schaarse aanbod vrijwel elk te koop staand huis veel belangstelling trekt. Van makelaars mag worden verwacht dat de bezichtigings- en biedingsprocedures helder en eerlijk zijn en dat die worden gevolgd. Dat is volgens de VEH vaak niet het geval, zo blijkt uit de ervaringen van veel kopers. Het koop- en verkoopproces moet volgens Vereniging Eigen Huis veel transparanter worden en beter te controleren. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

baro
baro30 jun. 2021 - 11:39

Ik refereer aan het gezegde betreffende de overeenkomst tussen Paardenhandelaars, Autohandelaars in tweede hands auto's en Makelaars in onroerend goed. Dat zegt genoeg over de oneerlijke practijken op de huiznmarkt. Altijd zo geweest helaas.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!