Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

VEH: schrap rentestraf bij hogere woningwaarde

02-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Huizen 930x520
Veel huizenbezitters met een gestegen woningwaarde betalen jarenlang een te hoge hypotheekrente. Dat heeft te maken met de risico-opslag die hypotheekverstrekkers in rekening brengen voor huizen met een relatief hoge hypotheek. Sommige banken houden ook bij gestegen woningprijzen vast aan die ,,rentestraf" terwijl er geen risico meer is voor de hypotheekverstrekker, zegt Vereniging Eigen Huis (VEH).

Duizenden euro's besparen

De verhoging van de hypotheekrente kan over de looptijd van een hypotheek duizenden euro's schelen. De meeste banken staan toe de opslag gaandeweg opnieuw te bekijken. Klanten van Nationale Nederlanden, Delta Lloyd, Argenta, Van Lanschot en Merius hebben in de meeste gevallen pech.

Renteopslag schrappen

Eigen Huis wil dat alle hypotheekverstrekkers het mogelijk maken de renteopslag te schrappen als de waarde voldoende is gestegen. Ook moeten banken daar meer en betere informatie over geven. In veel gevallen accepteren hypotheekverstrekkers de WOZ-waardebepaling van de gemeente die aan het begin van het jaar binnenkomt als bewijs voor gestegen woningwaarde. De vereniging wil dat alle banken dat doen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

manwijf
manwijf3 feb. 2018 - 10:59

Zelfde geldt voor een Overlijdens Risico Verzekering. Als ik had geweten, dat ik jarenlang een verzekering moest betalen, terwijl dat niet meer relevant was door aflossen, had ik vooraf een grens bedongen. Het belachelijk dat je bij een hypotheek, die je b.w.v.s. met een krantenwijk nog kan betalen, verplicht bent om nog een OVR te betalen. Ook dit kan duizenden euro's schelen over de gehele looptijd.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!