NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

VEH: Kabinet moet extra miljoenen uittrekken voor verduurzaming huizen

8 sep 2018
  •  
leestijd 2 minuten
930x520_koopwoning_huurwoningen
De Vereniging Eigen Huis wil dat de overheid meer gaat investeren in het verduurzamen van woningen. Woningeigenaren zijn volgens de VEH in 2019 fors meer kwijt aan hun energierekening door hogere belastingen. Die energiebelastingen zouden met maar liefst 25% omhoog gaan. Maar aan de andere kant doet de overheid in de ogen van Eigen Huis te weinig om huizenbezitters te helpen hun woning te verduurzamen. 
150 euro
Deze week rekende VEH uit dat de gemiddelde woningeigenaar volgend jaar  150 euro  extra kwijt is aan energie. Dat komt volgens de belangenbehartiger door belastingmaatregelen. Zo wordt de belasting op gas in verhouding met elektriciteit hoger en gaan we flink betalen voor de ODE, de Opslag Duurzame Energie, een   pot gel d  waarmee verduurzaming wordt gefinancierd. Ook voelen we in de portemonnee dat de korting die we standaard krijgen op energiebelasting omlaaggaat, rekent VEH voor. Ook huurders gaan dit merken, maar minder dan huizenbezitters.   

Sparen wordt moeilijk

Het steekt Eigen Huis dat de overheid de rekening van de energietransitie zo bij de burger neerlegt, maar in de ogen van de vereniging veel te weinig doet om te helpen bij het verduurzamen van woningen. Voor de aanschaf van zonnepanelen, het beter isoleren van huizen of van het gas af gaan, zijn flinke investeringen nodig. Niet iedere huiseigenaar kan dat zomaar ophoesten. Zonder financiële hulp van de overheid betekent het dat huizenbezitters moeten gaan sparen, legt VEH uit. Maar  dat  wordt moeilijker gemaakt doordat je tegelijkertijd wel de hogere energierekening moet betalen.    

Subsidie nodig

Daarom wil eigen huis dat er de komende jaren vele miljoenen extra worden uitgetrokken om huizenbezitters te helpen met het verduurzamen van hun woning. Concreet denkt VEH bijvoorbeeld aan een subsidie om huizen beter te isoleren. 

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!