Kassa

VEH: Gemeentelijke woonlasten stijgen harder dan voorzien

  •  
04-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
441 keer bekeken
  •  
huizenprijzen huis koopwoning 1127

De woonlasten van huiseigenaren stijgen dit jaar harder dan voorzien. Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) gaat het om een stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb) van 3,4 procent gemiddeld in 2022. Dit was bij een raming in december nog een plus van 2,1 procent. 

Door de verhogingen betaalt een gemiddelde huiseigenaar met een meerpersoonshuishouden dit jaar in 202 ruim 3 procent hogere woonlasten aan zijn gemeente. Dat is zo'n 25 euro, aldus VEH.

In totaal verhogen 21 van de 345 gemeenten de ozb dit jaar met meer dan 10 procent. Nog eens 65 gemeenten verhogen deze belasting met meer dan 5 procent.

Rijkstaken als jeugdzorg moeten betaald

Gemeenten verhogen de Ozb om rijkstaken zoals jeugdzorg te betalen, aldus VEH. Veel gemeenten geven aan dat de onroerendezaakbelasting voor hen de enige mogelijkheid is om tekorten bij de uitvoering van de Wmo- en jeugdzorg te dekken.

Het kabinet kondigde in het coalitieakkoord een bezuiniging aan op de jeugdzorg van 500 miljoen per jaar vanaf 2025. De Eerste Kamer wil dat dit wordt teruggedraaid.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!