Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Vegetarische balletjes scoren onvoldoende

  •  
18-01-2014
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
438 keer bekeken
  •  
195x90_vegaballetjes_01.jpg
Steeds meer mensen eten één of meer dagen per week geen vlees. Een aantal van deze 'flexitariërs' koopt dan een vleesvervanger. Die zijn er tegenwoordig in vele soorten en maten. In de kookstudio van het inspiratiehuis 20/20 in Hoofddorp testen we zes verschillende vegetarische balletjes. Alle balletjes zijn bereid op basis van soja. De balletjes worden rauw betast en bekeken waarna ze in een koekenpan met zonnebloemolie worden gebakken en daarna door het panel geproefd.
Wie zitten er in het panel?
Jan Baars
Baars is de 'ballenboy'. Hij bakt al twintig jaar elke dag honderden gehaktballen en vindt eigenlijk elke vegetarische bal niet lekker. "Je kunt geen appels met peren vergelijken", zegt hij en "een bal moet uit elkaar vallen". Geen enkele vegabal valt uit elkaar, want ze zijn compact en hebben een stevige structuur. Hij bakt en proeft en vindt "de ene bal soepachtig en de ander te glad, sommige balletjes zijn niet binnen te houden", maar gelukkig is er éen glad en gekruid balletje dat zijn goedkeuring krijgt. Jonathan Karpathios
Jonathan is chefkok en eigenaar van restaurant 'Vorkenmes'. Hij is kritisch maar milder in zijn oordeel. Zijn wens voor de toekomst is: "iedereen zoveel mogelijk weer naar natuurlijke voeding terug te brengen, voeding zonder kunstmatige toevoegingen". De vegetarische balletjes die wij testen komen allemaal uit de supermarkt dus voor deze chefkok die alleen kookt met producten die hij zelf geproduceerd heeft is het een grote uitdaging. Voor hem is er duidelijk een winnaar onder de vegetarische balletjes: een balletje dat spicy, rul, lekker krokant is en het meest op vlees lijkt. Femke van den Heuvel
Zij is chefkok en eigenaar van biologisch vegetarisch restaurant 'Vlam in de pan'. Daarnaast heeft zij als enige in Nederland een koksopleiding voor vegetarische koks. "Het is echt een stuk eenvoudiger om een stuk vlees in de pan te gooien en in de meeste restaurants krijg je vlees of vis, groente en een bijgerecht. Vegetarisch koken gaat echt over iets anders". Ze proeft de balletjes dus met een kritische blik. Ze onderzoekt de kleur en de bite, ze proeft 'fristonen' in een balletje en is blij verrast als ze een balletje eet waarin zij een ingrediënt ("Hé is dit een ui") ontdekt. Joël Broekaert
Deze culinair journalist zoekt de randen van de wereld van het voedsel maar al te graag op. "Het is fantastisch om overal in te duiken en dat hoeft zeker niet alleen maar met bloed en vlees te maken te hebben. Ik wil echt alles proeven om het daarna te delen met de lezer". Hij wilde dan ook direct meewerken aan deze test. Hij gebruikt al zijn zintuigen en ruikt kerrie of is het 'magie' en zelfs de geur van zetmeel herkent hij in een balletje. Eén van de balletjes smaakt naar babyvoeding en dat is dus 'smaakloos' zegt hij, maar er is ook perfecte borrelhap met de smaak van frikandel bij die na een paar glazen bier niet de onderscheiden is van een echte frikandel.
Welke bal wint?
Winnaar
De vegetarische balletjes van Vivera wint de test! Deze balletjes liggen vanaf half februari in de winkel.
Dutch Cuisine
Dutch Cuisine is het nieuwe Nederlandse eten met verse groenten in de hoofdrol, vlees en vis in een bijrol. Dit zijn onverwachte combinaties met regionale en internationale ingrediënten die naar de natuur smaken, puur en echt. Echt eten bestaat uit pure ingrediënten die door mensen zelf worden bereid, in restaurants en thuis. Tegelijk gaat Dutch Cuisine over bewustwording van onze eetbare wereld om ons heen. Eet wat het land, de zee en de seizoenen ons biedt. De vernieuwers van toen zijn de chefkoks, telers en producenten van nu die durven te experimenteren. Tachtig procent groenten, twintig procent dier. Tachtig procent van Nederlandse bodem en uit Nederlandse wateren, twintig procent van buiten. Eenvoudiger, vertrouwder, herkenbaarder, authentieker, leefbaarder, duurzamer en gezonder. Maandag 13 januari 2014 is Dutch Cuisine officieel gepresenteerd. Dutch Cuisine is een movement. Een beweging die het nieuwe Nederlandse koken vertegenwoordigt en een keuken waarin verse groenten een hoofdrol spelen en vlees en vis een bijrol. Onverwachte combinaties met voornamelijk regionale ingrediënten die naar de natuur smaken, puur en echt, dat is waar Dutch Cuisine voor staat. Dutch Cuisine is gebaseerd op de vijf principes (cultuur, gezond, natuur, kwaliteit en waarde) die SVH-Meesterkok Albert Kooy in zijn boek 'De Nieuwe Nederlandse Keuken' heeft vastgelegd. Deze principes zijn toepasbaar in iedere keuken. Dus niet alleen in de keuken van een sterrenrestaurant, maar ook die van een eetcafé, een bedrijfsrestaurant of een ziekenhuis. Zelfs in de keuken van de consument.
Lees
hier
het recept voor Gruyere bitterballen.
Lees
hier
het recept 'Vlamindepan: courgette-zonnepit-bitterbal'. Meer info over de insecten als voedsel kan je hier vinden. Van alles over zeewier en de dutchweedburger kan je hier lezen. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor