Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Veganistisch eten in het ziekenhuis vaak moeilijk

5 dec 2020
  •  
leestijd 3 minuten

Inmiddels zijn er zo’n 150.000 veganisten in Nederland. En dat worden er steeds meer. Om dierenleed te voorkomen willen ze dat er zo min mogelijk dieren worden gebruikt bij het produceren bij alles wat ze gebruiken, zoals hun kleding of hun medicijnen. Maar natuurlijk ook bij hun voedsel. Als veganisten onverhoopt naar het ziekenhuis moeten is dat lastig. Vaak is het erg moeilijk of zelfs onmogelijk om een veganistische maaltijd te krijgen, stelt de Nederlandse Vereniging voor veganisme.

Dat blijkt onder meer uit de ervaring van Tello Neckheim uit Amsterdam. Hij lag eerder dit jaar in het BovenIJ ziekenhuis. Toen hij vroeg om een veganistische maaltijd kreeg hij onder meer schol voorgeschoteld. De vis kreeg in het computersysteem van het ziekenhuis het label vegetarisch. Behalve dat vis niet vegetarisch is, had Neckheim ook om een veganistische maaltijd gevraagd. Na twee dagen geprobeerd te hebben om het in het ziekenhuis goed voor elkaar te krijgen, gaf Neckheim het maar op. Tijdens de rest van zijn verblijf liet hij zijn dochter veganistisch eten brengen.

Steekproef

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid Welzijn en Sport gaat ervan uit dat in alle ziekenhuizen in Nederland plantaardig eten beschikbaar is. Dat liet hij eerder dit jaar weten in reactie op Kamervragen van de Partij voor de Dieren. Maar of dat in de praktijk ook altijd zo is lijkt twijfelachtig. Dat blijkt uit een steekproef van Kassa.

We belden als potentiële patiënt ziekenhuizen met de vraag of we tijdens ons verblijf ook veganistisch konden eten. Bij 2 van de 10 ziekenhuizen die we belden bleken er wel veganistische producten op het menu te staan, maar geen volledige maaltijden. Bij 2 andere ziekenhuizen kon het mogelijk tot de volgende dag duren voordat er veganistische maaltijden geserveerd werden. De reacties die we tijdens onze telefonische steekproef kregen zijn volgens woordvoerders van de ziekenhuizen echter niet volledig. Het zou wel altijd mogelijk moeten zijn om maatwerk te leveren, op aanvraag zou er dus wel een veganistische maaltijd te krijgen zijn.

Herstel patiënten

Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte van de Wageningen University, stelt dat er sowieso meer plantaardig voedsel op het menu van ziekenhuizen moet komen. Dat is belangrijk voor het herstel van patiënten. Maar ziekenhuizen hebben volgens haar ook een voorbeeldfunctie. We eten in Nederland sowieso te weinig groenten en fruit. Juist in het ziekenhuis zou daarom het goede voorbeeld gegeven moeten worden.

Het betekent volgens Kampman niet dat het saucijzenbroodje helemaal moet verdwijnen. Maar ziekenhuizen moeten patiënten bezoekers en personeel meer gaan verleiden tot gezondere opties. Ziekenhuizen moeten daarvoor de gezonde optie lekkerder en makkelijk beschikbaar maken.

Om aandacht te vragen voor veganistische maaltijden in openbare instellingen zoals ziekenhuizen is de Nederlandse Vereniging voor Veganisme een petitie gestart.

Reacties ziekenhuizen

Enkele ziekenhuizen geven aan dat een veganistische maaltijd wel mogelijk is en vaak maatwerk gegeven kan worden. Lees de reacties van de ziekenhuizen hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

avatar
Lakentje5 dec 2020 - 18:53

Tja. Veganistisch eten is niet gezond (een veganist moet altijd vitamines bijslikken) voor een mens.

1 Reactie
avatar
marleenvanh6 dec 2020 - 15:16

En dat is dus NIET waar!!!

avatar
Emile D5 dec 2020 - 19:02

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme is een petitie gestart voor een plantaardige maaltijdoptie in alle ziekenhuizen. Steun je dat ook? Teken de petitie op: https://www.veganisme.org/petitie-maaltijdopties/.

avatar
bharmsen6 dec 2020 - 8:01

Ik zag deze man koken op gas en waarschijnlijk weet hij niet dat tegenwoordig de mest van koeien wordt gebruikt voor biogas en dat dat straks zomaar uit zijn gastoestel kan komen.

avatar
John13136 dec 2020 - 8:58


Een ziekenhuis is geen hotel of restaurant waar je je eten kunt kiezen.
Binnen de voedingsregels die voor een individuele patiënt geldt biedt ze een beperkte keuze bij wijze van service.

Veganistisch eten is zoals gezegd een keuze, geen dieet. Om dit ook toe te voegen tezamen met allerlei andere patiënten grieven wordt kostbaar en zorg is al duur genoeg.

Dankbaarheid voor een goede verzorging is hier op zijn plaats en bij mijn weten is eigen voeding in het ziekenhuis laten brengen niet toegestaan i.v.m. gezondheid/hygiëne. Wanneer dit oogluikend wordt toegestaan is deze man volledig bediend wat mij betreft.

En door......

1 Reactie
avatar
marleenvanh6 dec 2020 - 15:17

Dus dan ook geen Halal of Kosher. Een gulloof is ook een keuze!!!

avatar
tenormin6 dec 2020 - 11:57

Ik heb enige tijd in het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag gelegen. Er was veel keuze: ook Halal. En vegetarisch, geen veganistisch menu. Maar dat is ook geen dieet. Halal ook niet natuurlijk maar met zoveel moslims in ons land lijkt me dit logisch dat het ook onder de keuze valt.

avatar
wizardofoss6 dec 2020 - 13:15

Ik ben zelf absoluut geen veganist (vlees en vis is gewoon veel te lekker!), maar dit verbaasd me ergens toch wel. Al is het maar omdat een veganistische maaltijd in één klap ook in een hoop andere gangbare dieet-behoeften kan voorzien, ongeacht of die nu voortkomen uit religie of allergieën.

2 Reacties
avatar
marleenvanh6 dec 2020 - 15:18

Of liefde voor dieren en milieu (goed voor IEDEREEN dus!!)

avatar
wizardofoss7 dec 2020 - 13:28

Tsja, probeer je eens rekening te houden met een ander, krijg je nog de irritante drammers op je af....

avatar
marleenvanh6 dec 2020 - 15:15

Lig nu, na een ongelukkige val (enkel op 3 plaatsen gebroken) in het Ziekenhuis. Vegetarische voeding is hier (Terneuzen) geen echt probleem. Veganistisch heb ik maar niet gevraagd omdat ik nog in de transitie daarnaartoe zit en niet `lastig` wilde zijn..... Had ik die keuze gehad, dan had ik daar zeker voor gekozen.

1 Reactie
https://mijn.bnnvara.nl/avatar/ed24016c08b77195e2ddf6d465198d840ca512142d8fefeb995a61ecd4394b57.png
John13136 dec 2020 - 18:51

Geluk voor u maar bedenk, een mens is van nature carnivoor.