Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veganistisch eten in het ziekenhuis vaak moeilijk

05-12-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1034 keer bekeken
  •  

Inmiddels zijn er zo’n 150.000 veganisten in Nederland. En dat worden er steeds meer. Om dierenleed te voorkomen willen ze dat er zo min mogelijk dieren worden gebruikt bij het produceren bij alles wat ze gebruiken, zoals hun kleding of hun medicijnen. Maar natuurlijk ook bij hun voedsel. Als veganisten onverhoopt naar het ziekenhuis moeten is dat lastig. Vaak is het erg moeilijk of zelfs onmogelijk om een veganistische maaltijd te krijgen, stelt de Nederlandse Vereniging voor veganisme.

Dat blijkt onder meer uit de ervaring van Tello Neckheim uit Amsterdam. Hij lag eerder dit jaar in het BovenIJ ziekenhuis. Toen hij vroeg om een veganistische maaltijd kreeg hij onder meer schol voorgeschoteld. De vis kreeg in het computersysteem van het ziekenhuis het label vegetarisch. Behalve dat vis niet vegetarisch is, had Neckheim ook om een veganistische maaltijd gevraagd. Na twee dagen geprobeerd te hebben om het in het ziekenhuis goed voor elkaar te krijgen, gaf Neckheim het maar op. Tijdens de rest van zijn verblijf liet hij zijn dochter veganistisch eten brengen.

Steekproef

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid Welzijn en Sport gaat ervan uit dat in alle ziekenhuizen in Nederland plantaardig eten beschikbaar is. Dat liet hij eerder dit jaar weten in reactie op Kamervragen van de Partij voor de Dieren. Maar of dat in de praktijk ook altijd zo is lijkt twijfelachtig. Dat blijkt uit een steekproef van Kassa.

We belden als potentiële patiënt ziekenhuizen met de vraag of we tijdens ons verblijf ook veganistisch konden eten. Bij 2 van de 10 ziekenhuizen die we belden bleken er wel veganistische producten op het menu te staan, maar geen volledige maaltijden. Bij 2 andere ziekenhuizen kon het mogelijk tot de volgende dag duren voordat er veganistische maaltijden geserveerd werden. De reacties die we tijdens onze telefonische steekproef kregen zijn volgens woordvoerders van de ziekenhuizen echter niet volledig. Het zou wel altijd mogelijk moeten zijn om maatwerk te leveren, op aanvraag zou er dus wel een veganistische maaltijd te krijgen zijn.

Herstel patiënten

Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte van de Wageningen University, stelt dat er sowieso meer plantaardig voedsel op het menu van ziekenhuizen moet komen. Dat is belangrijk voor het herstel van patiënten. Maar ziekenhuizen hebben volgens haar ook een voorbeeldfunctie. We eten in Nederland sowieso te weinig groenten en fruit. Juist in het ziekenhuis zou daarom het goede voorbeeld gegeven moeten worden.

Het betekent volgens Kampman niet dat het saucijzenbroodje helemaal moet verdwijnen. Maar ziekenhuizen moeten patiënten bezoekers en personeel meer gaan verleiden tot gezondere opties. Ziekenhuizen moeten daarvoor de gezonde optie lekkerder en makkelijk beschikbaar maken.

Om aandacht te vragen voor veganistische maaltijden in openbare instellingen zoals ziekenhuizen is de Nederlandse Vereniging voor Veganisme een petitie gestart.

Reacties ziekenhuizen

Enkele ziekenhuizen geven aan dat een veganistische maaltijd wel mogelijk is en vaak maatwerk gegeven kan worden. Lees de reacties van de ziekenhuizen hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!