Veel zzp'ers hebben geen zorgverzekering
19-10-2010
• leestijd 2 minuten
Ongeveer een derde van de zelfstandigen zonder personeel in Amsterdam heeft geen basiszorgverzekering. Die is wel verplicht.
Dat blijkt uit een onderzoek van de gemeentelijke dienst onderzoek en statistiek onder ruim achthonderd zzp'ers. Een woordvoerder van de hoofdstad bevestigde dinsdag een bericht hierover in Het Financieele Dagblad.
Het aantal personen zonder zorgverzekering onder Amsterdamse zzp'ers is relatief hoog. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt namelijk dat van alle Nederlanders slechts 1,2 procent geen zorgverzekering heeft.
Ook op andere gebieden hebben zzp'ers in de hoofdstad hun zaken vaak niet op orde. Zo liet 42 procent van de ondervraagden weten helemaal geen pensioen geregeld te hebben. Bijna twee derde gaf aan niet genoeg pensioen op te bouwen.
Verder heeft driekwart geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een op de tien gaf zelfs aan zich helemaal nergens voor verzekerd te hebben. Een derde heeft geen financiële reserve.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de ondervraagden duidelijk de gevolgen van de economische crisis merken. Sinds 2008 heeft vier op de tien minder opdrachten. Een op de tien heeft vorig jaar de eigen tarieven verlaagd. Vooral zelfstandigen in de bouwsector zijn zwaar geraakt.
Amsterdam telde vorig jaar ongeveer 31.000 zzp'ers, in totaal zijn er circa 650.000 in Nederland. Johan Marrink, van de belangenorganisatie ZZP Nederland, is verbaasd over het relatief hoge aantal ondernemers zonder basiszorgverzekering. ,,Ik heb er geen verklaring voor. Maar we weten bijvoorbeeld wel dat veel zzp'ers geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, aansprakelijkheidsverzekering of pensioen hebben vanwege de hoge kosten.''
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kost namelijk al snel tussen de 100 en 200 euro per maand. Het kan zelfs oplopen tot meer dan 400 euro per maand, afhankelijk van leeftijd en medische achtergrond van de verzekerde. Daarnaast krijgt Marrink veel klachten binnen over de uitbetaling van die verzekeraars. ,,De polisvoorwaarden zouden een stuk duidelijker moeten zijn, nu zijn de voorwaarden haast onleesbaar voor de meeste mensen.'' ANP