Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel ziekte en sterfte onder zalmen in Schotse kwekerijen

23-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
671 keer bekeken
  •  
zalm 1127
Zalmen in Schotse kweekvijvers leven in slechte omstandigheden. Daardoor hebben ze allerlei ziektes, parasieten of misvormingen en gaan ze vroegtijdig dood, stelt dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) na onderzoek. 

Er werden door onderzoekers van CIWF 22 Schotse kwekerijen geïnspecteerd. Hierbij werd op de kwekerijen van de vijf grootste producten ook onderwater gefilmd. Deze producenten kweken samen 96 procent van alle Schotse zalm. De onderwaterbeelden zijn volgens CIWF schokkend. Zo waren er zalmen te zien die een oog missen of waarvan delen uit hun lichaam steken. Ook zouden er bij zalmen delen van de huid weggegeten zijn door zeeluizen.

Schotse zalm ook in Nederland flink in trek

De organisatie vraagt de Schotse overheid een rem te zetten op de groei van de zalmindustrie. Schotland is de op twee na grootste zalmproducten in de wereld. Het land produceert zo'n 165.000 ton (wat neerkomt op ongeveer 38 miljoen dieren) per jaar. Daarnaast exporteert het land naar meer dan vijftig landen, waaronder ook Nederland. Gekweekte zalm is zelfs de meest gegeten vis in Nederland. Nederland importeerde in 2019 zo'n 66.000 ton Noorse zalm en daarnaast 1000 ton (ongeveer 200.000 dieren) Schotse zalm.

Zalmen in kwekerijen leven in kooien dicht op elkaar

Zalmen zijn van nature trekdieren. In hun leven leggen ze duizenden kilometers af. Zalmen die in kwekerijen leven, leven in kooien dicht op elkaar. Hier zwemmen ze doelloos rondjes. Soms zijn de omstandigheden zelfs zo slecht dat een kwart van de dieren de 'slachtleeftijd' niet haalt, aldus CIWF. Daarom wil directeur Geert Laugs van CIWF Nederland toe naar een einde van deze industrie. "Wilde, migrerende dieren in kooien opsluiten en de oceanen verder leegvissen om hen te voeren met wilde vis is pure waanzin", aldus Laugs. ANP

Gesjoemel met de kleur van tonijn: hoe zit dat?

Kassa deed eerder onderzoek naar gesjoemel met de kleur van tonijn. Verse rode tonijn is enorm in trek in Nederland sinds het eten van sushi groeiend populair is geworden. De meest rode tonijn, dat vaak werd gebruikt voor sushi, is afkomstig van de blauwvintonijn, maar die vis is door overbevissing een schaars goed geworden. Deze mag daarom niet meer gevangen worden, dus gebruikt men voor sushi vooral geelvintonijn. Omdat rood nu het synoniem is geworden voor de beste kwaliteit tonijn, is er een praktijk ingeslopen om die geelvintonijn bij te kleuren of om de rode kleur te conserveren, ondanks dat dit verboden is. Vanwege het bijkleuren kun je als consument niet zien of de vis bedorven is of niet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!