Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel webshops slecht toegankelijk voor mensen met beperking

14-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
Online shoppen 1127

Uit onderzoek van kennisplatform voor e-commerce, Twinkle, Blijkt dat veel populaire webshops slecht toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Vaak werken schermlezers niet of nauwelijks en zijn veel sites niet goed te bedienen met enkel een toetsenbord. 

Bij de steek werden 15 van de 100 grootste webshops onderzocht op toegankelijkheid voor mensen met een visuele of lichamelijke handicap. Bij het onderzoek ligt de focus op het wel- of niet kunnen bestellen van een product. 

Pop-upvensters en knoppen

Uit het onderzoek blijkt dat bij veel sites het een probleem is dat pop-upvensters vaak niet zichtbaar zijn voor de schermlezer. Daardoor is belangrijke informatie enkel te begrijpen als je het kunt zien. Verder worden de knoppen soms voorgelezen als “knop”, waardoor het voor de persoon niet duidelijk is waarvoor de knop dient. Ook zijn invulvelden alleen bereikbaar met een muis. 

Uitschieters

Volgens het onderzoek zijn er een aantal negatieve uitschieters: de websites van Ikea, Zalando, Jumbo, About You, Hema, De Bijenkorf en Mediamarkt zijn slecht toegankelijk. Op die sites was het niet mogelijk om met alleen een toetsenbord of schermlezer een product te bestellen.

De websites van H&M, Coolblue en Apple zijn daarentegen juist heel goed toegankelijk, aldus Twinkle.

Europese richtlijnen

Op dit moment moeten alleen websites van de overheid volledig toegankelijk zijn voor iedereen. Toch is enige haast geboden, want vanaf de zomer van 2022 moeten grotere ondernemers voldoen aan richtlijnen van de Europese Unie voor digitale toegankelijkheid van webshops. Vanaf 2025 zal de overheid daar ook handhaven. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!