Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel water in diepvriesvis

11-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
vis.jpg
Het Nationaal Verbond van International Handel (SNCE) uit Frankrijk heeft onderzoek gedaan naar diepvriesvis meldt Joop.nl. Uit dit onderzoek blijkt dat de vis veel meer water bevat dan normaal gesproken logisch zou zijn. Hierbij gaat het vooral om de zogeheten “witte vis”, zo’n 48 procent van de pangasiusfiles, 30 procent van de koolvis en 18 procent van de kabeljauw in het vriesvak bevat toegevoegd water. Bij andere vissoorten zoals zalm waarbij 4 procent van de filets water bevat, lijkt het probleem mee te vallen. 
Geen fraude
Hetzelfde bleek aan de hand te zijn bij de diepvriesvis in België, maar het blijft onduidelijk of het om fraude gaat aangezien er geen regels aan verbonden zijn. De Vlaamse zender VTM controleerde ook diepvriesvis uit de supermarkten na aanleiding van de resultaten uit het Franse onderzoek. Het is nu aan de Europese Unie om regels te maken waardoor het mogelijk wordt om de vis te gaan controleren. De Europese Unie heeft al eerder regels opgesteld om het watergehalte in kipfilet te meten.
Commerciële truc
Leveranciers voegen water toe aan hun vlees of vis producten zodat het gewicht toeneemt en de consument er meer voor betaald. Tijdens het bereiden van deze ‘opgepompte’ producten, verliest het zijn water en zo blijft er dus minder vlees of vis over dan waar je eigenlijk voor hebt betaald.
Joop/Kassa/Consumentenbond

Meer over:

fraude, vis, diginieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor