Het Nationaal Verbond van International Handel (SNCE) uit Frankrijk heeft onderzoek gedaan naar diepvriesvis meldt Joop.nl. Uit dit onderzoek blijkt dat de vis veel meer water bevat dan normaal gesproken logisch zou zijn. Hierbij gaat het vooral om de zogeheten “witte vis”, zo’n 48 procent van de pangasiusfiles, 30 procent van de koolvis en 18 procent van de kabeljauw in het vriesvak bevat toegevoegd water. Bij andere vissoorten zoals zalm waarbij 4 procent van de filets water bevat, lijkt het probleem mee te vallen.
Geen fraude
Hetzelfde bleek aan de hand te zijn bij de diepvriesvis in België, maar het blijft onduidelijk of het om fraude gaat aangezien er geen regels aan verbonden zijn. De Vlaamse zender VTM controleerde ook diepvriesvis uit de supermarkten na aanleiding van de resultaten uit het Franse onderzoek. Het is nu aan de Europese Unie om regels te maken waardoor het mogelijk wordt om de vis te gaan controleren. De Europese Unie heeft al eerder regels opgesteld om het watergehalte in kipfilet te meten.
Commerciële truc
Leveranciers voegen water toe aan hun vlees of vis producten zodat het gewicht toeneemt en de consument er meer voor betaald. Tijdens het bereiden van deze ‘opgepompte’ producten, verliest het zijn water en zo blijft er dus minder vlees of vis over dan waar je eigenlijk voor hebt betaald.