Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel vrouwen in financieel kwetsbare positie

14-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
euro_28.jpg
Ruim de helft van de vrouwen in Nederland bevindt zich in een financieel kwetsbare positie. Zeker drie miljoen vrouwen zijn niet in staat om in hun eigen onderhoud te voorzien. Dit blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit in opdracht van Delta Lloyd Groep Foundation.
Volgens de onderzoekers, die zich baseren op de landelijke cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), lopen vrouwen daardoor vaak zonder het zelf te weten grote financiële risico's. Het probleem raakt vrouwen uit alle lagen van de bevolking. Het gaat niet alleen om vrouwen in de bijstand of met een uitkering, maar ook om vrouwen met een betaalde baan.
Zij kunnen onder meer in de problemen komen door een scheiding, werkloosheid, ziekte of het overlijden van hun partner. Bij een echtscheiding gaat een vrouw er bijvoorbeeld gemiddeld 23 procent op achteruit, aldus het onderzoek.
De meeste vrouwen (68 procent) hebben nog wel een goed overzicht over de huishoudelijke uitgaven. Maar van belastingen, pensioenen, verzekeringen en spaarrekeningen weten zij weinig af, stellen de onderzoekers. Door die gebrekkige kennis overzien zij onvoldoende de financiële gevolgen van bepaalde levenskeuzes. Zo beseffen te weinig vrouwen dat ze een kleiner pensioen opbouwen als ze korter gaan werken.
Bijna een derde van de financieel kwetsbare vrouwen (een miljoen) heeft weliswaar een betaalde baan, maar is economisch niet zelfstandig. Hun inkomen ligt onder het bijstandsniveau van 900 euro per maand. Zij werken vaak in een deeltijdbaan met een gemiddeld lager uurloon dan dat van mannen.
Dan is er een groep van bijna 800.000 vrouwen zonder werk of met een uitkering. Zij zijn afhankelijk van een partner, ouders of andere familieleden. Tenslotte zijn meer dan een miljoen vrouwen afhankelijk van een arbeidsongeschiktheidsuitkering, bijstandsuitkering of weduwenpensioen.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!